Karlovarsko: Mladší ženu přiměl k uzavření několika úvěrů

Lásku a společnou budoucnost měl slibovat šestadvacetiletý muž o dva roky mladší ženě. Muž využil její bezbrannosti, důvěry a zdravotního stavu, se kterým byl dobře obeznámen. Partnerský vztah s ní měl navázat s vidinou finančního prospěchu a po získání důvěry jí muž měl dávat příkazy tak, aby jí přiměl k získání různých finančních produktů. Navíc se měl po celou dobu známosti vydávat za osobu s jiným jménem.

dezinfekce

Svého protiprávního jednání se měl dopouštět od ledna do dubna tohoto roku na Karlovarsku. Celkem v osmi případech se měl muž dostat neoprávněně k finanční hotovosti. V prvním případě měl použít občanský průkaz poškozené ženy a bez jejího vědomí a svolení  ho prostřednictvím internetového portálu použít k zažádání a uzavření úvěru ve výši kolem 67 tisíc korun. Tím poté financoval zakoupení různé elektroniky, kterou na základě jeho příkazu společně s ženou na pobočce společnosti vyzvedli.

Obdobně si měl počínat i v dalších případech. Žena podle předem zadaných příkazů od jejího falešného přítele, za jeho přítomnosti v několika případech uzavřela úvěr. Před daným pracovníkem společnosti žena vždy předstírala, že si úvěr sjednává dobrovolně a pro svoji potřebu. Muž měl ženu i přimět k výběru veškerých finančních prostředků z její vkladní knížky, které jí poté vzal z ruky a bez jejího souhlasu je použil pro svoji potřebu. Svým jednáním způsobil škodu ve výši kolem 260 tisíc korun.

V páchání trestné činnosti není žádným nováčkem. Výše uvedeného jednání se dopustil i přesto, že byl za stejný trestný čin v minulosti odsouzen rozsudkem Okresního soudu v Kladně. Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality v Karlových Varech zahájili trestní stíhání tohoto muže, kterého obvinili ze spáchání přečinů Podvod, Poškození cizích práv, Krádež  a Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Policejní komisař podal státnímu zástupci podnět k vydání návrhu na vzetí obviněného do vazby. Ten jej akceptoval a muž byl po rozhodnutí soudce Okresního soudu v Karlových Varech vzat do vazební věznice.

V případě prokázání viny hrozí muži trest odnětí svobody až na pět let.

prap. Eva Valtová
mjr. Bc. Kateřina Krejčí


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 25.09.2019 14:00




0 +
 

Hlavní zprávy