Karlovarsko: Mikrospánek. Řidička narazila do stromu

V pátek dne 7. června krátce před 14:00 hodinou řídila 41letá žena osobní vozidlo značky Renault po silnici I/20 ve směru od Plzně na Karlovy Vary. Před obcí Bečov zřejmě z důvodu mikrospánku přejela s vozidlem do protisměru, následně mimo komunikaci, kde sjela do silničního příkopu a poté narazila do stromu.

dezinfekce

Vozidlo se přetočilo a zůstalo na komunikaci na boku. Při dopravní nehodě došlo k lehkému zranění řidičky, která byla převezena k ošetření do nemocnice. Policisté s řidičkou provedli orientační dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu, která vyšla negativně. Za přestupek jí byla uložena pokuta. Škoda byla předběžně odhadnuta na částku kolem 250 tisíc korun.

Ve čtvrtek dne 6. června kolem 16:00 hodin řídil 66letý cizinec motocykl značky Honda po silnici ve směru od Bochova na Toužim. Kousek za Bochovem motocyklista zřejmě při průjezdu levotočivé zatáčky nepřizpůsobil rychlost a upadl s motorkou na levý bok. Následně měl vyjet za pravý okraj komunikace do travnatého příkopu, kde motorka již bez řidiče narazila do stromu a oplocení pozemku. Při dopravní nehodě došlo k těžkému zranění motocyklisty, který byl převezen do nemocnice, kde byl hospitalizován. Alkohol u řidiče policisté vyloučili provedenou orientační dechovou zkouškou. Škoda byla předběžně odhadnuta na částku kolem 33 tisíc korun. Dopravní nehoda je nadále v šetření dopravních policistů.

Prevence:
Ospalost, únava, mikrospánek za volantem – kombinace těchto faktorů je velmi nebezpečná. Většina lidí si je velmi dobře vědoma nebezpečí řízení pod vlivem alkoholu, ale neuvědomuje si, že řízení při ospalosti a únavě může mít stejně fatální důsledky. Podobně jako alkohol, ospalost a únava zpomaluje rychlost reakce, snižuje rychlost úsudku a zvyšuje riziko nehodovosti. Ve většině případů samotnému mikrospánku předchází opakované snížení pozornosti, zvýšená únava a ospalost, jež má individuální projevy.

Jak zabránit mikrospánku za volantem?
Policie doporučuje přerušovat jízdu (u profesionálních řidičů rozhodně častěji, než je povinností ze zákona), protáhnout se a zacvičit si, nejíst před cestou těžkou stravu a měnit polohu sezení za volantem. Ideálním řešením jsou také mentolové žvýkačky, neboť při žvýkání se zvyšuje proudění krve do mozku, který je tak více okysličován.


nprap. Bc. Zuzana Týřová

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy