Karlovarsko: Dny otevřených dveří památek 2017

V polovině září otevřou své dveře významné karlovarské památky. V rámci Dnů evropského dědictví 2017 můžete v sobotu 16. a v neděli 17. září vyrazit na zajímavé vycházky i mimo Karlovy Vary, nebo nahlédnout do krypty chrámu sv. Maří Magdaleny.

dezinfekce

Prohlídka každého místa bude spojena s odborným výkladem historiků a doprovodným programem. Vstup je zdarma.

Program dnů otevřených dveří památek 2017
Sobota 16. září
10:00 – 12:00 Stará cesta z Karlových Varů do Slavkova (Morový sloup a Schwarzova kaple)
Sraz: u Schwarzovy kaple (MHD - BUS č. 4 (zastávka U Jezírka), č. 1 (zastávka Lázně III)

Morový sloup
Vrcholně barokní sloup se sousoším Nejsvětější Trojice byl postaven v letech 171 – 1716 významným regionálním sochařem Oswaldem Josefem Wendou ze Žlutic u staré radnice na Tržišti v historickém centru města. Morový sloup byl zřízen z vděčnosti, že se lázeňskému městu roku 1713 vyhnula rozsáhlá morová epidemie.

Schwarzova kaple
Pozdně barokní kapli nechal na své náklady vystavět karlovarský občan Kašpar Schwarz pravděpodobně již v 18. století na nejvyšším místě Zámeckého vrchu. Schwarzova kaple se často objevuje na kresbách slavného německého spisovatele Johanna Wolfganga von Goetha.

Odborný výklad Mgr. Jiří Klsák

Doprovodný program:
Folklorní soubor Dyleň (10:45 a 11:45 hod.)
14:00 – 16:00 Tvrziště Přemilovice a kostel sv. Anny v Sedlec
Sraz: MHD - BUS č. 19 (zastávka Sedlecká), dále ve 13:15 zajištěna smluvní přeprava MHD ze zastávky Sedlecká do Sedlece

Tvrziště Přemilovice
Za sedleckým zámkem, na okraji rybníka, se nachází pozůstatky gotické vodní tvrze Přemilovice. Na pahorku obklopeném vodním příkopem lze najít staré kamenné zdivo odkryté během archeologického průzkumu v roce 1937.

Kostel sv. Anny
Historie kostela sáhá až do roku 900, kdy zde existovalo děkanství, povýšené roku 980 na arciděkanství. Kolem roku 1290 byl uprostřed obce postaven gotický kostel. Na oltáři kostela stávala milostivá soška sv. Anny Samétřetí, k níž putovaly věřící. V roce 1694 byl proto kostel prohlášen kostelem poutním. Počátkem 18. století již nebyl starý gotický kostel schopen pojmout všechna procesí a tak byl v místech původního kostela na návsi uprostřed obce vystavěn monumentální barokní poutní chrám sv. Anny.

Odborný výklad: Mgr. Jiří Klsák

Doprovodný program:
Karlovarský pěvecký sbor (14:45 a 15:45 hod.)

Neděle 17. září
10:00 – 12:00 Barokní vycházka za lázeňskými domy (pouze jeden okruh – začátek u Lázeňského domu Petr)
Sraz: MHD – BUS č. 1 (zastávka Lázně III)

Lázeňský dům Petr
Barokní řadový hrázděný dům s hostincem „U zlatého vola" byl postaven v letech 1706-1709 hned za městskou branou v dnešní Vřídelní ulici. V roce 1896 byl dům přestavěn a rozšířen podle plánů stavitele Johanna Matusche. Další přestavbou prošel dům v letech 1922-1923 a později byl pojmenován „Petter" podle tehdejšího nájemce Johanna Pettera.

Odborný výklad: Mgr. Lubomír Zeman

Doprovodný program:
flétnový soubor ZŠ a ZUŠ Karlovy Vary (v 11:30 hod. u Lázeňského domu Krásná královna)
14:00 – 16:00 Chrám sv. Maří Magdaleny se zpřístupněním krypty
Sraz: MHD - BUS č. 2 (zastávka Divadelní náměstí)

Chrám sv. Maří Magdaleny
Původně středověký gotický kostel obklopený hřbitovem byl postaven ve druhé polovině 14. století, v roce 1518 byl renesančně přestavěn. Na počátku 18. století byl kostel po několika požárech ve velmi špatném stavu, proto bylo rozhodnuto o jeho demolici kostela a výstavbě nového chrámu. Vrcholně barokní děkanský chrám byl vystavěn v letech 1733 – 1736 podle plánů významného českého architekta Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Závěrečný kámen do lucerny kostela byl slavnostně položen dne 1. října 1736 děkanem Ottickým. V roce 2010 byl tento nádherný svatostánek prohlášen Národní kulturní památkou České republiky. V interiéru kostela si můžete prohlédnout bohatě zdobený barokní inventář z 18. století. V podzemí chrámu stojí za pozornost unikátní pohřební krypta původního gotického kostela, ve které jsou uloženy kosterní pozůstatky ze zrušeného hřbitova.

Odborný výklad: Mgr. Lubomír Zeman

Doprovodný program:
Lužanská mše v podání KSO a Karlovarského pěveckého sboru (v 17:00 - vystoupení je součástí festivalu Dvořákův karlovarský podzim)


Zdroj: Helena Kyselá, tisková mluvčí Magistrátu města Karlovy Vary



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy