Karlovarská nukleární medicína má další špičkové CT

Zařízení kombinující dvě technologie bude sloužit především pacientům s kardiologickými a onkologickými onemocněními.

dezinfekce

Nový špičkový výpočetní tomograf spustí od 10. prosince do provozu oddělení nukleární medicíny Nemocnice v Karlových Varech. Zařízení SPECT/CT Symbia Intevo 2 od firmy SIEMENS kombinuje dvě zobrazovací metody a přinese pacientům vyšší kvalitu vyšetření. 

"Jde o spojení dvou odlišných technologií výpočetní tomografie, neboli CT, kdy v zásadě jedna eliminuje nedostatky té druhé," vysvětluje David Bracháček, člen představenstva Karlovarské krajské nemocnice.

Právě proto se vedení nemocnice rozhodlo pro nahrazení stávající gamakamery v Karlových Varech tímto zařízením. 

Ačkoliv se jedná o dvě výpočetní tomografie v jednom, každá funguje trochu jinak. První z nich, známá pod zkratkou CT, je radiologická vyšetřovací metoda, která pomocí rentgenového záření umožňuje neinvazivní zobrazení vnitřních orgánů a tkání člověka s vysokou rozlišovací schopností. Druhá, označovaná jako SPECT, pracuje namísto rentgenového záření na základě aplikace radiofarmaka. Při ní je do pacienta vpraven roztok obsahující radioaktivní látku. Tomograf následně zachytává fotony záření, a na základě jejich zpracování umožňuje rekonstrukci řezů tkání v různých rovinách včetně 3D zobrazení. 

"Ta nukleární část je v zásadě stejná, a má obdobné obrázky jako dosavadní gamakamera, nicméně v mírně lepší kvalitě," vysvětluje Jan Valeš, primář oddělení nukleární medicíny Nemocnice v Karlových Varech.

"Pro nás je nejdůležitější nadstavba CT a fůze obrazu, což vede k výrazně lepšímu prostorovému zobrazení nálezu," dodává.

Jeho slova jsou dobrou zprávou především pro kardiaky a onkologicky nemocné, kteří tvoří převážnou část ze 4,5 tisíce ročních pacientů karlovarského oddělení nukleární medicíny. Ta je jediným pracovištěm svého druhu v celém kraji.

"Je několik typů vyšetření, ke kterým bude nové SPECT/CT sloužit. Největší objem z nich ale tvoří vyšetření kardiologických a onkologických pacientů," říká primář Valeš.

"U kardiologické části jde o zjištění funkční významnosti zúžení věnčitých tepen, na základě kterého se rozhoduje, zda se bude onemocnění řešit intervenčně, nebo ne. U onkologických vyšetření pak jde hlavně o posouzení přítomnosti a případného rozsahu metastatického postižení kostí. A i v tomto případě se na základě výsledku vyšetření rozhoduje o další léčbě," uvádí dále.  

Pacienti nemocnice tak budou v obou případech profitovat z vysoké přesnosti zobrazení, které umožní zefektivnit jejich případnou léčbu. Za tento nárůst kvality pak Karlovarská krajská nemocnice zaplatí více než 22 milionů korun. 

"Naštěstí vše nebude z rozpočtu nemocnice. Podařilo se nám totiž uspět s žádostí o dotační prostředky z fondů Evropské unie," vysvětluje Bracháček, podle kterého tak pacienti získají díky penězům z EU přístup k další špičkové medicínské technologii.

"Z Integrovaného regionálního operačního programu tak bude uhrazena kompletní pořizovací cena přístroje, což je více než šest milionů korun včetně DPH. Pozáruční servis na pět let v ceně více než šest milionů korun pak uhradí ze svého rozpočtu nemocnice," dodává.

Podle Bracháčka přitom zakoupené SPECT/CT není zdaleka jediným špičkovým přístrojem, který bude nově sloužit pacientům. Karlovarská krajská nemocnice se totiž uchází i o další dotační prostředky a v nákupech nového přístrojového vybavení chce pokračovat i v nadcházejícím roce.


Zdroj: Vladislav Podracký, tiskový mluvčí Karlovarské krajské nemocnice, a.s.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy