Karlovarská krajská nemocnice od letošního roku používá pro léčebné účely konopí

Konopí pro léčebné účely pomáhá při řešení problémů pacientům ambulance bolesti v karlovarské nemocnici. Ta má od letošního roku potřebná oprávnění k jeho využívání, stejně jako nemocniční lékárna, která jako jediná na Karlovarsku smí léčivé konopí zpracovávat.

dezinfekce

Lékárna zpracovává výhradně konopí s certifikátem, které je především zárukou bezpečnosti a účinnosti pro pacienty. Ti mají jistotu, že bylina prošla náročnou kontrolou Státního úřadu pro kontrolu léčiv (SUKL). Má tedy standardizovaný obsah účinných látek, především kanabidiolu, a neobsahuje například žádné pesticidy, těžké kovy a další nežádoucí látky, které se celkem běžně vyskytují v nelegálně prodávaném konopí.

Léčebné konopí dodávané SUKL nemocniční lékárna dál zpracovává takzvanou dekarboxylací. Při ní se konopí zahřívá po dobu 30 minut na stanovenou teplotu, aby došlo k tvorbě účinných látek. Následně jsou k němu přidávány pomocné látky a vzniklá směs je plněna do kapslí k perorálnímu užití. Pacient tak má zaručeno, že dostane standardizovanou dávku účinné látky a zcela se tak eliminuje například riziko předávkování.

Kromě ambulance léčby bolesti může být léčivé konopí využíváno také v jiných oborech. Jde například o neurologii, onkologii a některé další. Výroba kapslí s léčivým konopím navíc není zdaleka jediným produktem lékárny Nemocnice v Karlových Varech. Ta připravuje i řadu dalších speciálních přípravků, jako jsou například čípky na alergii nebo na zvracení pro děti, různé speciální masti, krémy a podobně.


Zdroj: facebookové stránky Karlovarské krajské nemocnice

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy