Interní auditoři z Karlovarského kraje se sešli na netradičním místě

V Karlovarském kraji se letos uskutečnilo v pořadí již druhé setkání interních auditorů a odborníků z oblasti veřejnosprávní kontroly.

dezinfekce

Jednání, na které dorazily tři desítky účastníků z regionu, proběhlo 14. listopadu v jedinečném prostředí Světa záchranářů v Karlových Varech. Centrum, jež nemá v Evropě obdoby, bylo vybudováno za podpory Evropské unie a jeho smyslem je naučit návštěvníky předcházet rizikům, která na ně číhají v běžném životě.

Areál centra tvoří několik specifických budov včetně improvizované nemocnice, policejní služebny nebo hasičské stanice, jež jsou vybaveny odpovídající technikou pro věrnou simulaci rizikových situací. Nechybí ani moderní dopravní hřiště s železničním přejezdem a motorovým vlakem.

„K dispozici je i moderní přednáškový sál, který jsme využili pro uspořádání podzimního setkání. Naším záměrem bylo podpořit vzájemnou spolupráci regionálních interních auditorů, posílit pracovní kontakty a v neposlední řadě si také vyměnit potřebné informace a nové zkušenosti. A to vše v neformálním a zároveň inspirativním prostředí,“ uvedla Irena Krolopová z odboru interního auditu a kontroly Krajského úřadu Karlovarského kraje.

Program setkání byl koncipován v souladu s aktuálními a poptávanými tématy. Martin Rais z krajského úřadu si připravil prezentaci o dopadech Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679, o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES (GRPD), do praxe. Janka Danihelová následně pohovořila o zkušenostech s realizací auditní zakázky zaměřené na vyřizování žádostí o informace dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů.

Nový elektronický systém přijímání žádostí o dotace na krajském úřadu přiblížil ve své prezentaci Karel Kolařík. Pilotní projekt elektronizace dotací byl zahájen v  srpnu v souvislosti s přijímáním žádostí ve druhé vlně kotlíkových dotací a předpokládáme, že od roku 2018 bude možné podávat všechny žádosti o dotace z rozpočtu kraje výhradně elektronicky. O přezkoumání hospodaření územních celků Karlovarského kraje ve druhém pololetí letošního roku poté mluvila Drahoslava Ježková. Na konec vystoupila vedoucí odboru interního auditu a kontroly krajského úřadu Drahomíra Stefanovičová, která seznámila účastníky s vybranými legislativními změnami, konkrétně pak s novenou zákona č. 159/2006 Sb., o střetu zájmů, a s informacemi z říjnové porady krajských interních auditorů. Na tento bod navázala zajímavá diskuse o zkušenostech z realizace interních auditů a veřejnosprávních kontrol.

Úplný závěr setkání patřil Veronice Krajsové, prezidentce Asociace Záchranný kruh, která centrum provozuje.

„Paní prezidentka přiblížila historii, vizi i strategii Světa záchranářů a pozvala zájemce na příjemnou komentovanou prohlídku areálu. Věříme, že každý účastník odcházel z jednání nejen s novými poznatky, ale také s množstvím pěkných zážitků a povzbuzením k další práci,“ dodala Irena Krolopová.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
17.11.2017 09:57




0 +
 

Hlavní zprávy