Hranice: Úpravy komunikace na přechodu Bad Elster zahájeny (TV Západ)

Historické silniční propojení měst Hranice a Bad Elster projde modernizací. Komunikace byla za minulého režimu uzavřena a po přistoupení k Schengenu opětovně zprovozněna pro auta do 3,5 tuny. Z projektu za 7,9 milionu EUR bude na české straně vynaloženo celkem 12,9 milionu korun.

dezinfekce

Evropská unie uhradí 85 %, stát přispěje pěti procenty a zbytek, zhruba 1,4 milionu dá Karlovarský kraj.

„Všichni si pamatujeme dnešní datum 27. března, že jsme zde společně byli a slavnostně jsme zahájili tento úsek, který se bude realizovat. Věřím, že se tady společně sejdeme v řádném termínu, který jistě dodrží zhotovitel stavby, který je zde také přítomen. Velmi bych mu přála, aby se jim práce dařila, termín splnili a neměli žádné vícenáklady,“ uvedla při zahájení stavby hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

„Významná je zejména proto, že je to velmi frekventovaná silnice. Jak jsme všichni slyšeli, v některých místech je hodně problematická tím, že je úzká a není zde zaručena bezpečnost chodců – zejména v zimních měsících, když je prostupnost zhoršena. Absolutní přehled nemáme. K počítání průjezdu vozidel nikdy nedošlo. Ale vidíte sami, že i v tuto dobu, kdy není „špička,“ tudy projede celkem velký počet aut. V době, kdy se lidé připravují do zaměstnání, tak je frekvence daleko větší. Je to hlavně v době, kdy děti chodí do školy a někteří lidé pěšky do Hranic do práce, tak musí po této silnici a dbát zvýšené pozornosti,“ popsal situaci v místě starosta města Hranice Miroslav Picka.

Při slavnostním zahájení akce se představily děti z mateřských škol z obou měst. Během celého setkání kolem projížděla auta. Brzy ale budou muset řidiči vybrat jinou trasu.

„Máme dvě možnosti. Jedna je po bývalé státní hranici, kde je asfaltová komunikace, kterou vybudovaly Lesy ČR, kdy po dohodě, jí budeme moci v některých případech využít. Druhou možností jsou polní cesty v majetku města. Ty zpevníme materiálem, který získáme frézováním stávající silnice,“ vysvětlil Picka.

Město Hranice investuje do zřízení chodníků, parkovacích stání, veřejného osvětlení a samostatného úseku silnice III/2172 další desítky milionů korun.

„Co se týče části města Hranice, tak to bude zhruba 35 milionů. Věříme, že ušetříme nějaké peníze při výběrových řízeních. Částka by se mohla pak pohybovat okolo 30 milionů,“ dodal starosta Hranic.

Dokončení části financované z EU má termín dokončení k 30. září příštího roku. Veškeré stavební práce na české straně zahrnující i investice města Hranice skončí do konce roku 2019.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy