Horolezci z USK Akademik zdolali Grossvenediger

Rozhodnutí zdolat Grossvenediger (3 666 m), čtvrtou nejvyšší horu Rakouska, padlo již v loňském roce. Červencový termín byl vybrán kvůli obvykle příznivému počasí.

dezinfekce

Na cestu vyrazili členové USK Akademik v pátek 14. července. Sobota se nesla ve znamení deštivého počasí, z bezpečnostních důvodů by lproto výstup odložen na neděli. V neděli ráno se sportovci už pod modrou oblohou vypravili na více než šest hodin trvající pouť údolím Obersulzbachtal. Chůze se postupně měnila na pochod suťoviskem, lezení přes valy kamenů a šplhání úzkými zajištěnými stezkami. Pozdě odpoledne se ubytovali na Kürsingerhütte a po nezbytném občerstvení a teoretické přípravě se uložili ke spánku. Ke Grossvenedigeru zamířili v pondělí za svítání trasou, kterou byl v roce 1840 uskutečněn první výstup. Dlouhou kamenitou cestou vystoupali až k ledovci Obersulzbachkees. Po přípravě lezeckého vybavení a navázání se na lano vyrazili k vrcholu. Cestou přes sedlo Venedigerscharte sledovali ledovcové trhliny a opatrně postupovali vpřed. Čekalo je převýšení 1420 metrů. Obtížnost cesty vyvažoval pohled na okolní alpské vrcholy. Ze sedla pokračovali horolezci po strmém ledovcovém úbočí k firnovému hřebenu a dál v poryvech větru až na vytoužený vrchol. Euforie, nezbytné focení u kříže, krátký odpočinek a hned následovala náročná cesta zpět, kterou stěžoval sníh a ostré slunce. Výstup na Grossvenediger a sestup zpět na Kürsingerhütte trval více než osm hodin. Po malé pauze na horské chatě se lezci sbalili a začali sestupovat údolím až na základnu. Čekalo je přes pět hodin náročného pochodu. To už nebolelo, neboť vrchol Grossvenedigeru byl zdolán!

Celý tým USK Akademik z.s. děkuje touto cestou za finanční podporu sponzorům: městu Cheb, LEKRAM W, a.s., HF-Czechforge s.r.o. a Karlovarskému kraji. Díky této podpoře mohli například zaplatit instruktorský kurz a mají tak možnost dále vést odborný výcvik členů USK Akademik z.s.na umělých stěnách a ve skalách.


Zdroj: město Cheb


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy