Habartov: Ve městě se konala již po osmé muzejní noc

Uniformy, zbraně, historická vozidla a v neposlední řadě i notná porce historického poučení, to vše přinesla 8. muzejní noc tradičně režírovaná habartovskými četníky.

dezinfekce

Česká společnost přátel vojenské historie ve spolupráci s MKS Habartov, Military car clubem západ a klubem O. R. C. O. Ostrov přivítala v areálu muzea, které se specializuje na dějiny prvorepublikového četnictva, příznivce historie, kterým nabídla bohatý program.

Organizátorskému týmu v čele s Jiřím Převrátilem tentokráte bezezbytku přálo počasí, a tak není divu, že v sobotu 10. června v době mezi patnáctou a tři a dvacátou hodinou, které byly akci vymezeny, zavítalo do habartovského muzea několik set návštěvníků.

Habartovští četníci se snaží cílit opravdu na co nejširší veřejnost, a tudíž nemohou opomenout ani děti. Ty samozřejmě až tak moc nezajímaly poutavé komentované prohlídky sbírek muzea, seznamování s historickými reáliemi či odhalování dějinných souvislostí v podání Mgr. Tomáše Herajta, ale o to více si užily nabídku v přilehlé zahradě. Tam na ně po dvě hodiny čekaly jednoduché hry a soutěže, jejichž úspěšné splnění je pak opravňovalo k projížďce historickými vozidly. O tu byl tradičně veliký zájem a každý z přítomných se chtěl svézt ve všech dostupných nablýskaných strojích. Po více jak hodinu pak tedy na dvoukilometrové trati pendlovala asi šestičlenná historická kolona.

Kromě projížděk a her se mohli návštěvníci v zahradě v rámci tematické výstavy seznámit s autentickou výzbrojí a výstrojí. Příjemnou a pohodovou atmosféru zde dokreslovala také reprodukovaná dobová muzika a mnozí příchozí rádi vzali za vděk i možností na chvíli zde třeba jen tak posedět a občerstvit se.

Od devatenácti hodin pak přišel ke slovu další vrchol akce. Tím byl několikahodinový blok hraných ukázek vážících se k práci bezpečnostních sborů. Zde je však nutné uvézt, že vše je podáno pod autorskou licencí habartovských četníků, a tudíž ony ukázky si nekladou za cíl dodržet stoprocentní historickou věrnost, ale hlavně pobavení přítomných diváků. A tak nechybí samozřejmě ani nadsázka a humor, přičemž letos se aktéři rozhodli vsadit třeba na léty prověřený malý kurz německého jazyka "Alles Gute".

Okolo jedenácté hodiny padly poslední výstřely a všichni, kteří se na realizaci akce podíleli, si mohli zasloužené vydechnout. Muzejní noc v Habartově dospěla ke svému konci a určitě splnila to, proč se již osm let v Habartově koná. Lidé se poučili i pobavili a třeba někteří navíc získali i nový vhled do bouřlivé etapy československých dějin, která stála na počátku velkého lidského utrpení, jež známe pod názvem druhá světová válka.

Všem popularizátorům české historie, kteří věnovali svůj čas a úsilí na přípravu i realizaci 8. habartovské muzejní noci náleží upřímné poděkování, neboť tato forma seznámení s našimi dějinami je dozajista velmi užitečná a vítaná.

Habartovské Muzeum bezpečnostních sborů je samozřejmě k dispozici všem zájemcům i k běžným prohlídkám. Potřebné informace je možné získat na jeho webových stránkách zde.


Zdroj: město Habartov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy