Habartov: Hasičská zbrojnice dostala novou střechu a plášť (TV Západ)

Ke slavnostnímu předání k užívání opraveného pláště a střechy budovy hasičské zbrojnice v Habartově na Sokolovsku došlo ve středu 13. června. Budova vznikla v roce 1953 a vždy sloužila hasičům.

dezinfekce

Zateplením ušetří provozní náklady.

„Jednak to vytápíme z naší společnosti, která zajišťuje tepelné hospodářství. Takže úniky tepla – jedna věc.  Druhá věc je morální opotřebení „na oko,“ které zbrojnice utrpěla po těch letech, co zde stojí. Samozřejmě bylo potřeba vyřešit stávající stav střechy, který jsme několikrát po sobě opravovali dílčím způsobem a už to nebylo vyhovující. Dnešním trendem je snižování energetických náročností veškerých budov. Přijde mi zcela logické tento typ budov, co máme ve městě, zateplovat a dávat do stavu, které jsou naprosto vhodné,“ uvedl starosta Habartova Petr Janura.

Do budovy se investovalo celkem 4,5 milionu korun. Město získalo 90% dotaci u IROPu prostřednictvím Místní akční skupiny Sokolovsko.

„V první etapě se dělalo tak, jak jsem naznačoval, kompletně celé plášťování, to je zateplení a nová fasáda. Druhou částí byla výměna všech otvorů – okna, dveře a sekční vrata. A samozřejmě to poslední, jedna z nejdůležitějších věcí, byla střecha – měnila se krytina, bylo tam i zateplení, kdy došlo i ke změně konstrukce střechy jako takové,“ popsal Janura.

Dobrovolní hasiči si investici pochvalují a doufají v pokračování rekonstrukce vnitřních částí budovy. Zdejší jednotka nese označení JPO3/1.

„Jsme dobrovolná jednotka třetí kategorie. Každý máme své civilní zaměstnání. Držíme to dobrovolně, nemáme za to peníze, občas dostaneme nějaké odměny. Pak JPO3/1 znamená, že jsme schopni postavit jedno výjezdové družstvo, v minimálním obsazení 1+3. Celkem nás je v současné době 15 hasičů. Vyhláška dává minimální počet 12 lidí, my máme 15, abych měl nějakou rezervu na lidi. Z toho máme 5 strojníků, 6 hasičů a 4 velitele družstev s tím, že každý velitel družstva může dělat i velitele jednotky. Škála zásahů poslední dobou – požáry jsou na ústupu, většinou se jedná o technické pomoci, dopravní nehody, vyprošťování lidí, když někde spadnou, pak i vosy, asistence záchranným službám při snesení pacientů. Naše ne gró, ale na co jsme předurčeni, tak to je pro případ chemického úniku chlóru na úpravně vody Horka. Dále je naše jednotka předurčena na letišti Květná na doplňování, ať už vrtulníku s bambivakem nebo hasicího letadla,“ popsal jejich velitel Petr Majer.

Druhá etapa modernizace hasičské zbrojnice se již připravuje.

„V současné chvíli se nacházíme v projektové přípravě. Troufnu si říci, že už jsme si odsouhlasili druhou variantu - skoro finální. Celkové náklady zatím nejsem schopen odhadnout, a to ani letmo. Předmětem vnitřní úpravy je samozřejmě elektrorozvod, podlahy, podhledy stropů, nové výmalby, štukování. Nejhlavnější je ale dispoziční úprava – pohyb sprch a šaten tak, aby to bylo na obvodových stěnách, kde je možno to odvětrat a svítit přirozeně a ne pouze umělým osvětlením. To je zevrubně předmět druhé etapy,“ dodal Janura.

Na druhou etapu bude město usilovat o padesátiprocentní dotaci z Ministerstva vnitra prostřednictvím Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy