Františkovy Lázně: Policista v civilu zachránil svého souseda

Heslo pomáhat a chránit, a to jak v pracovní době tak i mimo ní, naplnil dokonale sokolovský policista kriminalista František Ptáček. Ten si v poledních hodinách dne 28. září všiml svého motajícího se souseda, který šel po silnici poblíž svého domu ve Františkových Lázních.

dezinfekce

„Když jsem si ho všiml, tak jsem hned věděl, že není něco v pořádku. Rychle jsem proto za ním vyšel ven, a to už téměř ležel na zemi. Snažil jsem se s ním komunikovat, ale byl úplně dezorientovaný. Říkal mi jiným jménem, pořádně nevěděl, kde vlastně je a na všechny mé otázky odpovídal zmateně,“ uvedl František Ptáček, který je služebně zařazen na Oddělení obecné kriminality v Sokolově.

Policista se s mužem stále snažil komunikovat a držet ho tím při vědomí.

„Alkohol z něj cítit nebyl, takže jsem věděl, že má nějaké zdravotní komplikace. Okamžitě jsem tak přivolal zdravotnickou záchranou službu. Poté jsem se ho snažil podepřít a dojít s ním k domu pod střechu, protože pršelo a nechtěl jsem, aby prochladl. Když jsme se tam dostali, tak jsem ještě běžel pro teplé oblečení, kterým jsem ho přikryl. Poté jsem mu kontroloval životní funkce, komunikoval jsem s ním a čekali jsme na příjezd sanitky,“ doplnil policista.

Tomu po pár dnech přišel soused osobně poděkovat s tím, že mu včasnou pomocí zachránil život.

„To samozřejmě člověka potěší, ale nejdůležitější je, že je v pořádku a dobře to dopadlo,“ dodal.

Policista František Ptáček se v podobné situaci neobjevil poprvé, protože život člověku zachraňoval už několikrát.

„Před několika lety jsme ve svém volnu jeli z triatlonových závodů a na silnici jsme zahlédli muže, kterého nejspíše srazilo auto. Poskytli jsme mu první pomoc a také jeho se nám podařilo zachránit. V Chebu na vlakovém nádraží jsem při službě skočil do kolejiště, kde stál muž a čekal na přijíždějící vlak. Byl rozhodnutý, že se nechá srazit,“ pokračoval policista František Ptáček, který byl za své hrdinské činy už také několikrát oceněn.

„Za záchranu života jsem dostal například ocenění hejtmana Karlovarského kraje nebo od Českého klubu Fair Play. Za čtrnáct let u policie jsem toho zažil už dost, takže člověk tak nějak ví, jak se v podobných situacích chovat. Určitě je to pro nás o něco jednodušší, když už s tím máme nějakou zkušenost,“ uzavřel František Ptáček.

nprap. Jakub Kopřiva


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy