Františkovy Lázně: Hejtmani podporují navýšení mezd školským pracovníkům a zdravotníkům

Dále hejtmani žádají, aby dotace na opravy místních komunikací v obcích rozdělovaly kraje a ne stát. Příští zasedání Rady Asociace krajů se uskuteční 27. října v Praze.

dezinfekce

Hejtmani na včerejším jednání přijali Memorandum o systémovém financování navyšovaní platů a mezd zdravotnických pracovníků.

„Pro rok 2018 požadujeme garanci desetiprocentního navýšení platů zdravotníků prostřednictvím úhradové vyhlášky. Společně s hejtmany se zavazujeme, že veškeré peníze, které obdržíme, dostanou všichni krajští zdravotní pracovníci včas,“ uvádí předsedkyně Rady Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

Zástupci Asociace krajů ČR a Ministerstva zdravotnictví se sjedou ke společnému podpisu memoranda v pondělí 2. října.

Směrem k ministerstvu financí dnes kraje vyslaly zásadní apel s žádostí o převedení dotačních titulů pro místní samosprávy ze státu na kraje.

„Asociace krajů zastává názor, že kraje jsou tvořeny městy a obcemi, a proto nejlépe znají místní podmínky a problémy. Proto vyzýváme ministra financí, aby dotační prostředky na opravy místních komunikací převedl do správy krajů, a za to nabízíme padesátiprocentní finanční spoluúčast, kterou přispějeme z krajských rozpočtů,“ uvedla Jana Vildumetzová.

„Znamená to, že pokud bychom na opravy místních komunikací obdrželi například 300 milionů korun, vynaložíme úplně stejnou částku ze svého,“ dodala Jana Vildumetzová.

Kraje společně s prezidentem Hospodářské komory ČR Vladimírem Dlouhým podepsaly dodatek k Memorandu o spolupráci s hospodářskou komorou z roku 2015. Rozšíření zahrnuje odmítavé stanovisko ke zpoplatnění silnic I. třídy a podporu úsilí o nastolení rovnováhy na trhu práce související s nedostatkem pracovních sil.

„Kraje jednoznačně nesouhlasí se zpoplatněním 960 kilometrů silnic I.třídy. Pokud by k němu mělo dojít, budeme požadovat kompenzaci z výběru mýta na ničené silnice II. a III. tříd,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Mezi hejtmany panovala jasná shoda také v otázce navýšení platů učitelů.

„Podporujeme oprávněné požadavky na navýšení platů všech pracovníků ve školství, to znamená učitelů, akademických pracovníků i technického personálu, a to od 1. listopadu,“ řekla předsedkyně Rady Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje JanaVildumetzová.


Zdroj: Mgr. Michaela Vrbová, tisková mluvčí Asociace krajů ČR

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy