Dopravní policie si připravila projekt - Mladí řidiči za snížení dopravní nehodovosti

Dopravní policista z Krajského ředitelství PČR Karlovarského kraje – dopravního inspektorátu Karlovy Vary si připravil projekt pro mladé řidiče, kteří se připravují v autoškolách. Projekt je zaměřen na zvýšení informovanosti uchazečů o řidičské oprávnění o možnosti spáchání některého z trestných činů v dopravě.

dezinfekce

Cíl projektu lze spatřovat ve snaze snížit počet dopravních nehod a jejich následků u cílové skupiny, jako jsou mladí noví řidiči - absolventi autoškol a zvýšení jejich právního vědomí.

Policista oslovil učitele autoškol na Karlovarsku, nabídl jim možnost vstupu policisty do jejich kurzů. Formou přednášky se zaměřil na téma dopravních nehod a právních dopadů porušování zákona v dopravě na pozemních komunikacích a bezpečné jízdy z pohledu práva.

Do projektu se zapojují postupně autoškoly, v současnosti projevilo zájem již pět autoškol z Karlovarska, jedna z prvních byla v Ostrově. Zde měl policista velký úspěch nejen u uchazečů o řidičské oprávnění, ale jeho přínos pro přípravu mladých řidičů ocenil i sám učitel autoškoly.

Ve své prezentaci se policista věnoval nejčastějším příčinám dopravních nehod a jejich následkům, zdůraznil význam aktivních a pasivních bezpečnostních prvků. S posluchači také probral některé trestné činy a přestupky, kterých se může řidič dopustit nejen během jízdy, ale také v případě dopravní nehody.

Problematika alkoholu a jiných návykových látek zajímala snad všechny žáky autoškol, stejně tak jako poskytnutí pomoci při autonehodě, aktivní a pasivní bezpečnost a vysvětlení pojmu „defenzivní jízda.“

Při svých přednáškách vychází policista ze skutečných dopravních nehod z praxe, ze svých zkušeností dopravního policisty a zkušeností jeho kolegů. Svou přednášku doplnil o situační videa.

Vzhledem k tomu, že učitelé autoškol vykládají zákon č. 361/2000 Sb. v teoretické rovině, posluchači pozitivně ocenili příklady z praxe a přítomnost dopravního policisty při jejich přípravě na získání řidičského oprávnění.

por. PhDr. Papežová Zdeňka                                                                                   
prap. Pavel Vinter


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 03.11.2018 17:00




0 +
 

Hlavní zprávy