Dokrmujte zvířátka s rozumem

S nastávající zimou se blíží i doba, kdy lidé budou ve větší míře dokrmovat volně žijící zvířata, zejména zimující druhy ptáků. Takové jednání by vždy mělo být činěno s rozvahou, jelikož někdy dokrmování může způsobit více škody než užitku.

dezinfekce

Pro drobné ptactvo je dnes možné zakoupit velké množství druhů krmení, jako jsou lojové koule, semínka apod. Dobré je také sledovat jaké ptačí druhy se u vašeho krmítka vyskytují a potravu navolit přímo pro ně, jelikož každý druh dává přednost jinému krmení. V okolí našeho města se také nachází větší množství rybníků, na kterých mohou přezimovat labutě a další vodní ptactvo. V drtivé většině lidé dokrmují labutě chlebem, což je pro ně velmi nevhodné a může jim to naopak způsobovat zdravotní obtíže. Labutě překrmené chlebem již nemají potřebu konzumovat další potravu a nedostávají tak do svého těla potřebné látky, vitamíny apod. Pokud chcete labutím v zimě přilepšit, dopřejte jim spíše pšenici, oves, žito, rýži nebo zelené saláty či odřezky zeleniny a slupky (nejedovaté).

Ve městech se též rozšiřuje populace veverek, kterým můžeme v zimě také přilepšit. Dokrmování veverek je ideální skrze krmítko, které by mělo být upraveno a umístěno tak, aby se do něj nedostala voda a bylo přístupné i pro plaché veverky. Kromě vlašských a lískových oříšků, které musí být nesolené, neslazené atd., můžete veverkám dopřát i slunečnicová a dýňová semínka, bukvice či jedlé kaštany, přidat můžete i kousek sušeného ovoce jako jsou křížaly nebo sušené banány. Při dokrmování jakéhokoliv druhu zvířete se musí dbát na to, aby potrava nebyla zkažená, plesnivá apod. Krmítka by měla být umístěna tak, aby byla co nejvíce snížena pravděpodobnost napadení zvířat různými predátory (zejména kočkami) a ke krmení se nedostávali potkani.


Zdroj: město Ostrov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 26.11.2019 10:00




0 +
 

Hlavní zprávy