Do soutěže Pečující roku můžete přihlásit své blízké

?Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) vyhlásilo soutěž s názvem Pečující roku. Jejím cílem je ocenit neformální rodinné pečující, kteří se starají o příbuzného seniora či zdravotně postiženého člena rodiny. Přihlášky lze zasílat do 26. dubna 2019. Vítězové převezmou ceny na Fóru rodinné politiky 15. května v Brně.

dezinfekce

Nominovat mohou lidé prakticky kohokoliv ze svého okolí, kdo pravidelně pečuje o rodinného příslušníka.

„Pokud by se o něčem v Česku mělo začít mnohem víc mluvit, je to neformální péče o seniory, zdravotně postižené členy rodiny a dlouhodobě nemocné. Více než 400 000 lidí, převážně žen, pečují o své blízké v průměru 37 hodin týdně, což je v podstatě další plný úvazek. MPSV se jim snaží v této složité životní situaci ulehčit alespoň finanční podporou. Za velký úspěch považuji například fakt, že se nám podařilo navýšit příspěvek na péči ve třetím a čtvrtém stupni. Lidem, kteří obětavě pečují o své blízké, bych chtěla moc poděkovat. I proto jsme připravili toto ocenění," uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Soutěž proběhne ve třech kategoriích: péče o seniora staršího 65 let, péče o člověka s postižením/dlouhodobě nemocného mladšího 18 let a péče o člověka s postižením/dlouhodobě nemocného staršího 18 let.

„Také v našem regionu je celá řada lidí, kteří se velmi zodpovědně a na úkor vlastního volného času starají o své seniory či zdravotně postižené členy rodiny. Málokdo si dokáže představit, jak mnohdy náročné a namáhavé toto poslání je. Věřím proto, že budou do soutěže po právu nominováni i občané z Karlovarského kraje,“ uvedl náměstek hejtmanky Petr Kubis.

Jméno, příjmení, adresu, telefonní číslo, e-mail nominovaného a kategorii, v níž je navržen, je třeba zaslat na e-mailovou adresu soutezpecujiciroku@mpsv.cz. K e-mailu bude nutné připojit osobní příběh nominovaného, podle kterého bude odborná porota rozhodovat. Nominaci a osobní příběh lze zaslat také poštou na adresu MPSV ČR, Na Poříčním právu 376/1, 128 00 Praha 2. Na obálku napište heslo Pečující roku. Pro nominace zaslané poštou platí datum odeslání uvedené na obálce.

Detailní informace naleznou zájemci na stránkách soutěže - zde.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy