Do akce Jehla se zapojila i Městská policie Cheb

Pražská městská policie vyhlásila na úterý 16. dubna 5. ročník celostátní akce Jehla. Do sběru použitého infekčního odpadu po narkomanech se zapojilo 35 městských a obecních policií. Strážníci očistili svá města od 850 kusů použitých jehel a stříkaček.

dezinfekce

Přes 480 strážníků a asistentů prevence kriminality se ve 35 městech zaměřilo na dětská hřiště a pískoviště, nepřehledná a málo frekventovaná místa, parky a odpočinkové zóny, v metropoli pak ještě na okolí stanic metra a ventilačních šachet. Přestože sběr infekčního materiálu po narkomanech je součástí jejich každodenní práce, velký smysl mají i tato cílená opatření.

„I když se množství nalezeného infekčního odpadu každoročně snižuje, riziko onemocnění stále trvá. Odstraňováním jehel předcházejí strážníci nebezpečí, kterému jsou vystaveny hlavně děti, ale bezpochyby také kočky a psi. Akce Jehla navíc zvyšuje povědomí obyvatel o správném chování při nálezu tohoto odpadu,“ uvedl náměstek pražského primátora Petr Hlubuček.

Hledání jehel a stříkaček má ještě další důležitý význam. Údaje o lokalitách s vysokým nálezem aplikačních pomůcek narkomanů pomáhají při vyšetřování drogové kriminality.

V Praze bylo v roce 2017 nalezeno 155 kusů infekčního odpadu, v roce 2018 pak 121 kusů a v letošním roce strážníci nalezli 108 kusů jehel a injekčních stříkaček. Klesající množství nálezů je výsledkem dobré spolupráce městské policie s neziskovými organizacemi a regionálními správci dětských hřišť.

Letošní spojenci: Brno, České Budějovice, Český Těšín, Frýdek-Místek, Havířov, Hradec Králové, Cheb, Jihlava, Karlovy Vary, Karviná, Kladno, Kroměříž, Liberec, Mariánské Lázně, Mladá Boleslav, Náchod, Nejdek, Olomouc, Opava, Ostrava, Ostrov, Pardubice, Plzeň, Praha, Prostějov, Přelouč, Přerov, Rakovník, Rotava, Sokolov, Tábor, Teplice, Trmice, Trutnov, Ústí nad Labem, Zlín.

A důležitá připomínka na závěr: Pokud použitou jehlu naleznete, rozhodně není vhodné ji zvedat nebo s ní jakkoliv manipulovat. Prostřednictvím tísňové linky 156 přivolejte městskou policii. Strážníci jsou vybaveni ochrannými pomůckami a speciálními boxy na infekční odpad. Zajistí jeho odborný sběr i následnou likvidaci.


Zdroj: město Cheb

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
19.04.2019 14:00




0 +
 

Hlavní zprávy