Dnes začíná 29. ročník Jáchymovského pekla

I v letošním roce pořádá Konfederace politických vězňů ČR tradiční vzpomínkovou akci věnovanou všem politickým vězňům, kteří zažili útrapy a nelidské podmínky v jáchymovských lágrech při těžbě uranové rudy. 29. ročník Jáchymovského pekla se koná ve dnech 25. a 26. května 2018.

dezinfekce

Akce začne v pátek 25. května položením květin u památníku na hřbitově v Horním Slavkově. Následovat bude pietní akt u Věže smrti v Ostrově a zahájení výstavy v hale věže. V sobotu 26. května bude následovat od 9 hodin mše svatá v kostele sv. Jáchyma v Jáchymově a od 10 hodin položení věnců u památníku Brána ke svobodě. Akce se zúčastní bývalí političtí vězňové, kteří poznali utrpení v jáchymovských lágrech na vlastní kůži. Přítomna bude i řada osobností našeho regionu a celé ČR, jež vzdají hold památce muklů, kteří v lágrech přišli o zdraví a o život.

Účastníci Jáchymovského pekla se budou moci také podívat do Štoly č. 1, která připomíná autentickou historii těžby uranu na Jáchymovsku, navštívit výstavu ve Věži smrti, nebo zavítat do klášterního areálu v Ostrově. 

Letos rovněž uplynulo 50 let od založení organizace bývalých politických vězňů K 231, jejíž pobočka vznikla také na Karlovarsku v dubnu 1968. Klub K 231 existoval sice krátce, ale význam jeho práce byl obrovský a na jeho činnost následně navázala Konfederace politických vězňů.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy