Dnes se uskutečnilo informační setkání ke koronaviru COVID-19

Zástupci Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje se dnes dopoledne sešli v prostorách Krajské knihovny Karlovy Vary se starosty měst a obcí, řediteli škol a příspěvkových organizací z oblasti sociálních služeb. Cílem bylo seznámit všechny přítomné s aktuální situací ohledně koronaviru COVID-19 a postupy v případě výskytu nákazy přímo v našem regionu. Informační setkání bylo svoláno na základě včerejšího jednání Bezpečnostní rady Karlovarského kraje.

dezinfekce

Ředitelka odboru protiepidemického Martina Prokopová všechny přítomné seznámila se znaky nákazy i s tím, jak se onemocnění COVID-19 přenáší na člověka. Aktuálně je u 82 procent nakažených lidí evidován mírný průběh onemocnění, 15 procent si vyžádá hospitalizaci na lůžku a pouze u 3 procent je stav vyhodnocen jako kritický. Stále platí, že v Karlovarském kraji nebyl doposud potvrzen žádný případ výskytu koronaviru COVID-19, a proto není potřeba podléhat jakékoliv panice. I ve vztahu k chřipkové epidemii by lidé měli dodržovat základní hygienická pravidla, nezdržovat se v místech s vyšším počtem osob a v případě, že již trpí respiračním onemocněním, by si při kašlání a kýchání měli zakrývat ústa paží či rukávem, nikoliv rukou. Občané, kteří se navíc vrací ze zasažených oblastí, by po příjezdu měli zůstat doma a telefonicky kontaktovat svého lékaře nebo hygienickou stanici ve svém kraji.

Během setkání byl i prostor pro případné dotazy. Ředitelé škol se například zajímali o tom, zdali krajská hygienická stanice bude informovat školu, když bude dítěti nařízena karanténa, jestli jsou děti infekční i v inkubační době či jaké dezinfekční prostředky mají používat ve školách tak, aby bylo minimalizováno riziko přenosu nákazy. Martina Prokopová z krajské hygienické stanice zopakovala, že u lidí, kterým nebyla stanovena žádná karanténní opatření, není důvod, aby byli jakýmkoliv způsobem omezováni, mohou nadále chodit do práce a děti do škol.

Veškeré potřebné informace ohledně koronaviru COVID-19 najdou zájemci na internetových stránkách Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje (www.khskv.cz), dále na webu Ministerstva zdravotnictví ČR (www.mzcr.cz) a Státního zdravotního ústavu (www.szu.cz). Využít mohou také speciálně zřízenou informační linku Státního zdravotního ústavu, která je k dispozici nonstop na telefonních číslech 724 810 106 a 725 191 367.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 03.03.2020 17:00




0 +
 

Hlavní zprávy