Díky dotacím dojde ke znovuoživení Krušnohoří

V Programu spolupráce Česká republika – Svobodný stát Sasko 2014-2020 bylo schváleno dalších pět projektů za téměř dva miliony Eur. Díky těmto financím tak dojde například ke znovuoživení Krušnohoří a k realizaci projektu Krušnohorského hračkářství.

dezinfekce

„Propagace turistických zajímavostí je velice důležitá nejen z hlediska rozvoje turistiky a potažmo cestovního ruchu, ale i kvůli zachování kulturního dědictví, které již není v krajině viditelné, nebo se rozpadá. Proto se snažíme podporovat projekty, které lidem nejlépe přiblíží poklady z minulosti prostřednictvím moderní techniky,“ říká ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Jedním ze schválených projektů Programu spolupráce Česká republika – Svobodný stát Sasko 2014–2020 je „Znovuoživené Krušnohoří“. Díky němu dojde ke znovuoživení dějin, osobností a konkrétních situací, které se zde staly a návštěvník je bude moci zažít na vlastní oči pomocí technologie rozšířené reality. Tento velice efektní zážitek se používá například v muzeích nebo pro "pozorování" již nežijících živočišných druhů. Cílem je vytvořit zážitková místa v centrálním Krušnohoří, které bude možné navštívit samostatně či spojit ve výlet pro všechny věkové skupiny návštěvníků.

Dalším schváleným projektem je „Krušnohorské hračkářství“, který zmapuje a zpracuje poválečnou historii výroby dřevěných hraček na české a saské straně Krušných hor a představí ji odborné i široké veřejnosti včetně školní mládeže. Výroba hraček je součástí společného kulturního dědictví a její zkoumání podpoří zápis Montánní krajiny Krušnohoří na Seznam UNESCO. Výsledky zkoumání budou představeny formou dokumentárního filmu a krátkých videí, společné odborné publikace a putovní interaktivní výstavy. Projekt je časově naléhavý a jeho realizaci nelze odsunout, neboť pamětníci jsou vysokého věku a na české straně je už jen jedna jediná firma, která dřevěné krušnohorské hračky vyrábí.

Zdroj: Ing. Veronika Vároši, Ředitelka odboru komunikace Ministerstva pro místní rozvoj ČR


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy