Děti z Chebska umí točit skvělé filmy. Ukázala to přehlídka FOFR

Krátké animované i dokumentární filmy pobavily diváky na přehlídce v chebské Papírně.

dezinfekce

"V rámci projektu MAP II Cheb (Místní akční plán školství) jsme uspořádali první ročník přehlídky krátkých animovaných filmů, kterou jsme pro snazší zapamatování nazvali FOFR = Festival Okének Filmových Ratolestí. Konala se ve čtvrtek 6. června 2019 odpoledne v chebské Papírně a přilákala početné obecenstvo," uvedla Mgr. Pavla Sudimacová, manažerka projektových aktivit MAP II.

Mezi diváky byl i chebský místostarosta Jiří Černý, který v úvodu všechny pozdravil jménem města a ocenil nadání a píli dětí, které přehlídku připravily. Ta byla celá v jejich režii včetně moderování - programem bravurně provázely Eliška Procházková a Jana Doležalová z DDM Sova Cheb. 

Program letošního ročníku byl složen z těch nejlepších hotových věcí, které dosud vznikly v kroužku animace při ZUŠ Františkovy Lázně a klubu filmařů DDM Sova Cheb.

"Viděli jsme i první pokusy pedagogů z Chebska, které vznikly během dvoudenního vzdělávacího programu „Animace v kostce“ v březnu letošního roku. Animace jako tvůrčí, hravá technika rozvíjející dětskou fantazii je výborný prostředek k obohacení výuky například v hodinách výtvarné výchovy, IVT i celého 1. stupně ZŠ. Neobvyklým zážitkem bylo zhlédnutí hraného dokumentárního filmu „Hranice padá …“ o vstupu ČR do Schengenského prostoru v r. 2008. Film natočil klub filmařů DDM Sova Cheb ve spolupráci s kolegy z Marktredwitz a bylo zajímavé s odstupem času sledovat, jaká očekávání, ale i obavy tehdy lidé na obou stranách hranice měli," uvedla dále  Mgr. Pavla Sudimacová.

Hlavním hostem letošní přehlídky byla Diana Cam Van Nguyen, studentka magisterského programu katedry animované tvorby na FAMU Praha a absolventka ZUŠ Františkovy Lázně. Promítnut byl její bakalářský film „Malá“ (2017), který vyhrál několik cen na domácích a zahraničních festivalech, a nejnovější film „Spolu sami“ (2018) nominovaný na „studentského“ Českého lva, Cenu Magnesia. I chebským divákům se oba filmy i přes svá vážná témata líbily a ocenili je silným potleskem. Diana Cam Van Nguyen vysvětlila divákům, jakým způsobem se vytváří scénáře pro animované filmy, tzv. storyboardy, nebo jak je důležité dobře ilustrátorsky definovat hlavní postavu. 

Do budoucna by se přehlídka měla stát tradicí a měla by získat více regionální ráz. V krátkých spotech by mohla například představit nadané děti z Chebska, které jsou ve svém oboru úspěšné rámci celé ČR, nebo regionální specifika a zajímavosti. Přehlídka podporuje vzdělávání nadaných a talentovaných dětí a byla zahrnuta jako implementační aktivita do čtyřletého projektu „Společně tvoříme místní akční plán rozvoje vzdělávání II pro SO ORP Cheb“ reg. č. CZ.02.3.68/0.0/0.0/17_047/0009119, jehož cílem je zlepšit kvalitu vzdělávání dětí do 15 let na Chebsku.

O této akci jsme vás informovali zde.


Zdroj: město Cheb

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 15.06.2019 15:30




0 +
 

Hlavní zprávy