Chodov: Zvony pro město odlili na Moravě

Lidé je poprvé uvidí při Noci kostelů.

dezinfekce

Chodov má dva nové zvony pro kostel svatého Vavřince. Zatím ještě chladnou ve Zvonařské dílně Tomášková – Dytrychová, nicméně 9. června v rámci Noci kostelů si je lidé už budou moci prohlédnout.

U historického okamžiku nechyběli zástupci hasičů a města v čele se starostou Patrikem Pizingerem. Ti se v pátek 26. května vydali do více než 400 kilometrů vzdáleného moravského Brodku u Přerova, aby přímo v dílně jedinečný zrod obou zvonů sledovali.

Samotný proces byl poměrně krátký a trval řádově minuty, avšak přípravy na odlití zvonů jsou časově náročně. Mimo jiné bylo třeba posoudit stav zvonice, navrhnout tóny, které budou harmonicky souznít se stávajícím zvonem Jan Vilém a vyrobit formy. Chladnutí chodovských zvonů podle majitelky dílny a zvonařky Leticie Vránové Dytrychové potrvá sedm dní.

Nové zvony nahradí ty, které byly zabaveny pro vojenské účely během první světové války. Doplní tak jediný zvon, Jana Viléma z roku 1658, který nedávno prošel generální opravou.

Stejně jako na něj, i na tyto zvony město vyhlásilo sbírku, při níž se podařilo od jednotlivých dárců, spolků, firem i hasičů vybrat přibližně 311 tisíc korun. Zbytek do potřebné částky, která činní zhruba půl milionu korun, doplatí město.

Zvony budou slavnostně vysvěceny a osazeny 12. srpna 2017, během výroční svatovavřinecké pouti.

Od srpna tohoto roku tak budou v chodovské kostelní věži zvony Jan Vilém (historický zvon z roku 1658), svatý Florián (zvon věnovaný k poctě chodovských hasičů) a městský zvon svatý Vavřinec.

Zdroj: město Chodov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy