Chodov: Ve městě budou položeny další kameny zmizelých

Položením dalších kamenů zmizelých si Chodov připomene výročí křišťálové noci, od které letos 9. listopadu uplyne 80 let.

dezinfekce

Nové kameny tentokrát upozorní na tragický osud významného chodovského obchodníka Maxe Hellera a jeho dcery Kitty.

„Max Heller provozoval v Chodově velkoobchod s konfekcí a módním zbožím. Byl také stavitelem a majitelem domu čp. 25, ve kterém dnes sídlí Česká spořitelna. On i jeho dcera zahynuli v průběhu holocaustu. Max Heller v roce 1943 v Treblince a jeho dcera ve stejném roce v Osvětimi,“ uvedl městský historik Miloš Bělohlávek s tím, že jejich památku budou moci obyvatelé Chodova uctít 9. listopadu 2018 v 18 hodin, kdy budou kameny zmizelých položeny před budovou České spořitelny.

Drobné památníky připomínající dlažební kostku vymyslel německý umělec Gunter Demnig a do roku 2018 jich bylo položeno téměř sedmdesát tisíc ve 22 zemích celého světa.

„Každý kámen připomíná jednu oběť holokaustu a symbolické pomníčky vznikají před domy, které oběti druhé světové války obývaly před svou smrtí, nebo deportací do koncentračních táborů. V roce 2015 se Chodov stal prvním městem v Karlovarském kraji, kde byly kameny zmizelých položeny a dnes jich je v ulicích našeho města celkem dvanáct,“ připomněl historik.


Zdroj: město Chodov

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy