Chodov: Snahu města ocenil Národní památkový ústav

Zvláštní ocenění generální ředitelky Národního památkového ústavu (NPÚ) získal v těchto dnech Chodov. Uznání se mu dostalo za obnovu a restaurátorské práce v barokním kostele svatého Vavřince.

dezinfekce

Památkáři na Chodovu ocenili jeho mimořádně komplexní přístup, který kromě restaurátorských prací v souladu s principy památkové péče dokázal výrazně zvýšit zájem veřejnosti v celém regionu o místní historické dědictví.

Bronzovou plaketu, kterou ředitelka městu udělila v rámci předávání cen Patrimonium pro futuro (Dědictví pro budoucnost), si osobně převzali ve středu 3. října na zámku v Jindřichově Hradci starosta Patrik Pizinger, místostarosta Luděk Soukup a městský historik Miloš Bělohlávek.

„Vnímám to jako významné ocenění naší dlouhodobé snahy o zachování a rozvoj našeho kulturního dědictví. Jsme rádi, že odborníci, památkáři a Národní památkový ústav tuto práci vidí a oceňují. Ocenění patří všem Chodovákům, protože bez jejich spolupodílu a velkého zájmu by toto nebylo možné,“ řekl městský historik Miloš Bělohlávek.

„Cenou Patrimonium pro futuro chceme vyzdvihnout zásluhy v oblasti památkové péče a ocenit ty, kteří se o to přičinili. Cílem je rovněž prezentovat příklady dobré praxe široké veřejnosti, neboť věříme, že vlastníci, investoři a tvůrci těchto počinů si uznání zasluhují,“ uvedla generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

Chodov byl nominován konkrétně za obnovu zvonového fondu, krypty a křížové cesty.

Zvony – v kostelní věži jsou nyní tři zvony. Jan Vilém (historický zvon z roku 1658), svatý Florián (zvon věnovaný k poctě chodovských hasičů) a městský zvon svatý Vavřinec. Na opravě Jana Viléma a odlití dvou nových zvonů se díky veřejné sbírce finančně podíleli také obyvatelé města, hasiči, spolky i firmy. Celkem vybrali statisíce korun.

Krypta – městu se podařilo obnovit a zrenovovat rodinnou hrobku pánů z Plankenheimu a Braunsdorfu v kostele svatého Vavřince. Zajímavostí je, že některé mumifikované ostatky byly v rámci archeologického průzkumu podrobeny v Karlovarské krajské nemocnici vyšetření na počítačovém tomografu.

Křížová cesta - chodovská křížová cesta je cenným souborem a unikátním příkladem práce regionálních malířů 18. a 19. století. Město již nechalo zrestaurovat čtyři obrazy, záchranu dalších deseti má v plánu.


Zdroj: město Chodov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy