Chodov: Město s chytrými technologiemi

Čtvrtá průmyslová revoluce (tzv. Průmysl 4.0) je synonymem moderní doby. Byla by škoda unikátní technologie, internet a robotizované procesy ponechat pouze ve výrobní sféře, když je možné je efektivně použít v běžném životě každého z nás.

dezinfekce

Právě moderní technologie jsou nosnou myšlenkou celosvětového trendu v rozvoji měst a obcí podle konceptu chytrého města (Smart City). Tento koncept cílí na hledání řešení, jak dosáhnout energetických úspor, jak se chovat ekologicky a ohleduplně k životnímu prostředí ve snaze zvyšovat životní úroveň v místě, kde chceme žít my a naše rodina.

Koncept Smart City je postaven na zavedení informačních a komunikačních technologií a nástrojů pro efektivnější správu měst. Jedná se o chytrá řešení, která jsou multifunkční a plně využívají potenciálu moderní techniky, které umožňují získat velkou škálu dat (big datas), vyhodnotit je a na základě výsledků zvolit nejlepší řešení. Koncept se zabývá několika klíčovými atributy: doprava, bezpečnost, energetika, odpady, správa budov, aj.

Příkladem takových řešení můžou být systémy umožňující rychlý a bezpečný dojezd policie, sanitky či hasičského vozu díky okamžitému předání zprávy o nehodě všem jednotkám, nalezení nejrychlejší trasy, pozastavení dopravy díky řízení semaforů atd. Dalším řešením jsou např. chytré úsporné lampy, které mají nižší spotřebu elektrické energie, ale také v noci vydávají světelnou intenzitu na 30 % a plně se rozsvítí při detekci pohybu. Tyto lampy mohou sloužit také jako kamera monitorující situaci na ulici nebo jako nabíječka pro elektrokola. Tyto lampy mohou být nabíjeny prostřednictvím solárních kolektorů.

Jako další příklad smart řešení lze zmínit chipování kontejnerů na tříděný odpad po celém městě, díky čemuž je možné přímo na webu sledovat jejich aktuální zaplněnost. Občané si tak podle toho mohou vybrat, kam půjdou odpad vynést. Popelnice jsou navíc samy schopny ohlásit dosažení jejich maximálního zaplnění a naplánovat odvoz odpadu v co nejkratším čase. Chytré projekty mohou mít také podobu řízení inteligentních budov pro optimalizaci energetickou spotřebu budov, včetně monitoringu CO2 apod. 

Město Chodov chce v rámci svého rozvoje využívat moderní nástroje, které pomohou občanům uspořit čas, zlepší úroveň komunikace s radnicí i uspoří peníze. Město se proto rozhodlo vytvořit koncept SMART CHODOV, který se zaměří na multioborové projekty nabízející plošná, moderní řešení. Hlavními tématy, která město chce do budoucna řešit, jsou: Zefektivnění komunikace mezi radnicí a občany nejen z hlediska jednosměrného předávání informací z radnice, ale rozšíření systému i o zasílání zpráv ze strany občanů radnici, popř. jeho příspěvkovým organizacím (např. školám a školkám). Energetická správa veřejných budov Bezpečnost ve městě ve smyslu ochrany majetku a zdraví osob, ale i dopravní bezpečnosti.

Metodické uchopení konceptu Smart City přináší jistotu komplexního pojetí konkrétní problematiky, kdy se nejedná pouze o instalaci moderní technologie, ale především o promyšlené dlouhodobé programové řešení města s konkrétními dopady na občany. V rámci procesu tvorby strategického dokumentu budou mít proto občané možnost zúčastnit se v červnu neformálních „kulatých stolů,“ kde mohou diskutovat nad svými konkrétními potřebami a přáními a hledat společná reálná a praktická řešení.

Zpracování koncepce bude probíhat do konce roku 2019 ve spolupráci s poradenskou agenturou Erste Grantika Advisory, a.s. Při hledání konkrétních řešení bude brán zřetel jak na praktické využití, přínosy pro veřejnost, tak i na finanční zajištění projektu ze strany dotací.

Poznámka redakce: Pokud uvažujete o implementaci výrobního informačního systému, který zajišťuje řízení výroby, kontinuální sledování výrobních procesů v reálném čase, trasovatelnost výroby i sběr technologických dat a jejich vyhodnocování, doporučujeme vám navštívit stránku MES systém

Zdroj: město Chodov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy