Chodov: Město ruší velkoobjemové kontejnery

Obyvatelé Chodova od počátku roku 2020 už nenajdou po městě stanoviště s velkoobjemovými kontejnery. Jako vhodnou alternativu pro ukládání rozměrnějšího odpadu zdarma jim radnice nabízí moderní sběrný dvůr, který je přístupný sedm dní v týdnu po celý rok.

dezinfekce

Chodov byl až dosud jediné město v regionu, které tuto službu poskytovalo. Přestože byla určena pouze pro místní, končil v kontejnerech nejrůznější odpad z okolních měst a obcí.

„Přistihli jsme dokonce člověka až z Chebu, který nelenil a plný vozík dovezl až k nám do Chodova,“ popsal nedávnou zkušenost starosta Chodova Patrik Pizinger.

Ten zároveň upozornil, že celý nákladný odpadový systém v Chodově je třeba zmodernizovat a přizpůsobit chystaným změnám v legislativě tak, aby bylo možné i nadále zachovat přijatelné a spravedlivé poplatky za svoz odpadu.

Rušení velkoobjemových kontejnerů je jeden z kroků, jak tohoto záměru dosáhnout. Jen v roce 2018 činily náklady na svoz odpadu 16,7 milionu korun, přičemž na poplatcích od obyvatel vybralo město 8,6 milionu korun. Zbytek doplatilo ze svého rozpočtu.

S úklidem odpadu a udržení pořádku v ulicích města souvisí ještě řada dalších nákladů, které dosahují ročně řádově milionů korun.

„Svůj díl na vysokých nákladech mají také spekulanti s byty, kteří nepřihlašují všechny nájemníky,“ poukázal na nešvar z posledních let starosta.

Poplatky za odpad Chodov zvyšoval naposledy v roce 2013 z pěti set korun na současných 664 korun na osobu a rok.

„Tuto cenu zachováme i pro rok 2020,“ poznamenal starosta s tím, že od ledna začal fungovat nový vyzkoušený systém svozu odpadu, a to dvakrát týdně.

Kontejnery lze využívat i nadále, je však nutné si je za poplatek objednat u CHOTESU, kde zájemcům poskytnou potřebné informace a ceník.


Zdroj: město Chodov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy