Chodov: Město opraví další chátrající hroby

Chodov chce v následujícím roce pokračovat v obnově významných hrobových míst na městském hřbitově. V plánu má renovaci dalších čtyř hrobů, z nichž patrně největší pozornost bude patřit hrobu prvního starosty Chodova Karla Fenkla, od jehož úmrtí uplyne příští rok 100 let.

dezinfekce

Město už má s obnovou chátrajících míst posledního odpočinku své zkušenosti. V letošním roce se mu úspěšně povedlo vrátit do původní podoby hrobku chodovské průmyslnické rodiny Gaschů.

Náročné práce se ujal restaurátor Jiří Pavlík. Finančně se na záchraně hrobky významné předválečné chodovské rodiny společně s městem Chodov podílely také Česko-německý fond budoucnosti, který přispěl částkou 200 000 korun. Karlovarský kraj (www.kr-karlovarsky.cz, www.zivykraj.cz) přidal na práce 100 000 korun.

Renovovanou hrobu představil Chodov veřejnosti v rámci srpnové Svatovavřinecké pouti, na městský hřbitov dorazili také potomci rodiny Carla Gasche.

Rodina Gaschů stála v roce 1883 u zrodu strojírenské tradice města.

„Do vysídlení v roce 1946 dávala práci stovkám obyvatel Chodova a po čtyři generace se výrazně podílela na jeho rozvoji a politickém a společenském životě. Jeden z členů rodiny, Josef Gerstner, byl v letech 1900-1918 starostou Chodova,“ připomněl městský historik Miloš Bělohlávek.


Zdroj: město Chodov

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 14.11.2019 16:00




0 +
 

Hlavní zprávy