Chodov: Rekonstrukce hrobky rodiny Gaschů vyjde přibližně na 600 tisíc

Hrobka významné chodovské průmyslnické rodiny Gaschů na místním hřbitově se dočká kompletní obnovy. Město už podalo žádost o dotaci z Česko-německého fondu budoucnosti.

dezinfekce

„Rodinná hrobka chátrá od roku 1945. Kvůli nekvalitnímu materiálu ji navíc ohrožuje větrná i vodní eroze,“ uvedl městský historik Miloš Bělohlávek s tím, že město už má k dispozici vypracovaný plán na obnovení původního stavu.

Rekonstrukce hrobky vyjde podle prvních odhadů na zhruba 600 tisíc korun. Peníze by chtěl Chodov získat ze zmíněného fondu, z případné dotace od Karlovarského kraje, od potomků rodiny Gaschů a předběžný příslib má také od společnosti Chodos Chodov, která je považována za nástupce Gaschových strojíren.

"Pokud budeme v žádostech úspěšní, práce začnou v příštím roce,“ řekl starosta Chodova Patrik Pizinger.

„Je to součást naší historie a chceme se k ní přihlásit. Gaschovi byli významnými průmyslníky a podle nás si zaslouží důstojné místo posledního odpočinku,“ doplnil starosta.

Rodina Gaschů stála v roce 1883 u zrodu strojírenské tradice města.

„Do vysídlení v roce 1946 dávala práci stovkám obyvatel Chodova a po čtyři generace se výrazně podílela na jeho rozvoji a politickém a společenském životě. Jeden z členů rodiny, Josef Gerstner, byl v letech 1900-1918 starostou Chodova,“ připomněl Miloš Bělohlávek.

Radnice chce postupem času nechat zrenovovat další 14 významných hrobových míst, kde jsou pochovány osobnosti Chodova.

„Hroby jsou opuštěné a nejen z historického hlediska by nebylo vhodné, aby zanikly,“ doplnil starosta.


Zdroj: město Chodov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy