Chodov: Dějiny města přiblíží jedinečná kniha

U příležitosti 125. výročí povýšení Chodova na město bude vydána nová výpravná a reprezentativní publikace s názvem Zmizelý Chodov. Ta představuje dosud nejucelenější a nejobsáhlejší obrazovou publikaci o dějinách města Chodova před jeho radikální přestavbou v 60. a 70. letech 20. století.

dezinfekce

V rámci osmi rozsáhlých kapitol se čtenář postupně seznámí nejen se všemi částmi města, jejich historickým vývojem, významnými stavbami i historickými osobnostmi, ale i se zapadlými kouty a neznámými pohledy na zaniklé budovy. Textovou část doprovází více než tři stovky fotografií a pohlednic, z nichž mnohé dosud nebyly nikde publikovány a pocházejí ze soukromých, často i zahraničních sbírek.

„Kniha by neměla chybět v knihovně žádného Chodováka - ať už si bude chtít připomenout zaniklé části města, na které si pamatuje ze svého dětství a mládí, nebo naopak bude chtít poznat domy a ulice, které již sám nemohl zažít,“ poznamenal starosta města Patrik Pizinger.

Autorem nové publikace je městský historik Miloš Bělohlávek, který na své nejnovější knize pracoval intenzivně uplynulý rok, ale sběru podkladů a obrazových materiálů věnoval posledních pět let.

„Kniha je v podstatě kolektivním dílem, protože bez nadšení současných i bývalých obyvatel Chodova by nikdy nebylo možné dát dohromady tak úžasnou sbírku, která zachycuje dějiny a proměny Chodova. Společně s každou fotografií mi Chodováci přinesli i své vzpomínky, historky, cenné informace a já jsem jim za to nesmírně vděčný,“ podotkl Bělohlávek.

Slavnostní představení nové knihy proběhne v neděli 22. září 2019 od 17 v chodovském kostele svatého Vavřince. Zde bude také kniha poprvé k dostání a bude možné i získat podpis jejího autora. Od pondělí 23. září pak bude kniha v prodeji za 499 Kč v chodovském Turistickém a informačním centru nebo v knihkupectví v městské knihovně.


Zdroj: město Chodov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy