Chebský kat vyprávěl dětem pověsti

Velký úspěch měl u dětí ze 3. až 5. tříd základních škol vzdělávací program, který byl připraven v rámci projektu MAP II Cheb (Místní akční plán školství). Děti se dozvěděly něco nového z historie svého města v tajuplném prostředí půdy Grünerova domu na chebském náměstí, kde je výborně zachovalý barokní krov a jsou zde instalovány informační panely k prohlídkové trase Pod střechami chebských domů.

dezinfekce

Ta návštěvníkům zpřístupnila krovy čtyř domů na chebském náměstí. Hlavním aktérem byl lektor ve stylizovaném převleku skutečné historické postavy, posledního chebského kata Karla Hussa. Ztvárnil ho Zdeněk Zajíček, principál plzeňského Muzea strašidel, který Hussův zajímavý život zpracoval do podoby poutavého příběhu. Karel Huss byl totiž nejen katem, ale vedl i městskou kroniku, sbíral mince, minerály, starožitnosti a různé kuriozity, zajímal se o botaniku a přírodní vědy a po zrušení hrdelního práva se stal léčitelem. Byl výjimečnou osobností i v kontextu evropských dějin: přátelil se s německým básníkem Goethem a také s magistrátním a kriminálním radou Grünerem, podle něhož dostal dům na náměstí své jméno. Společně studovali zvyky a obyčeje na Chebsku. Hussův sběratelský zájem vyústil v úctyhodnou sbírku, kterou mu umožnil prezentovat kníže Metternich na svém nedalekém zámku Kynžvart. Zde Huss prožil posledních deset let svého naplněného života jako kustod zámeckých sbírek. 

Program zahrnoval i vyprávění několika chebských pověstí z knihy Dr. Miry Mladějovské. Bylo příjemným překvapením, že některé děti tyto pověsti již četly a znaly je. Děti získaly i řadu dalších zajímavých informací, například k čemu dříve sloužily půdy nebo jak se stavěl krov. Program byl doplněn kulisami - pohádkovými bytostmi a strašidly se zvukovými a světelnými efekty. Akce se 30.5.2019 zúčastnilo celkem 104 dětí z 5 základních škol z území SO RP Cheb (chebské 1. ZŠ, 3. ZŠ, 6. ZŠ a Svobodná chebská škola a také sloučená MŠ/ZŠ Plesná).

Vzdělávací program „Chebský kat vypravuje pověsti“ byl zařazen jako aktivita na podporu vztahu dětí k regionu do čtyřletého projektu „Společně tvoříme místní akční plán rozvoje vzdělávání II pro SO ORP Cheb“ reg. č. CZ.02.3.68/0.0/0.0/17_047/0009119.


Zdroj: město Cheb


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 16.06.2019 11:00




0 +
 

Hlavní zprávy