Chebsko: Projekt ke zlepšení kvality vzdělávání

Ve středu 17. 4. 2019 se konalo další zasedání Řídicího výboru projektu MAP II. Výbor pracuje již třetím rokem ve 20členném složení, předsedou je chebský starosta Mgr. Antonín Jalovec.

dezinfekce

Jsou v něm zastoupeni jak zřizovatelé škol a školských zařízení, tak ředitelé základních a mateřských škol, ZUŠ a DDM, a to z celého území SO ORP Cheb. Dalšími členy jsou zástupci rodičů, NIDV Karlovy Vary, chebská Pedagogicko-psychologická poradna, místní akční skupina MAS 21, Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje, Dobrovolný svazek obcí Mikroregion Chebsko a zástupci projektu Krajský akční plán školství, který souběžně realizuje Karlovarský kraj.

Členové výboru se seznámili s aktuálním stavem projektu. Byli informováni o probíhající aktualizaci analytické části dokumentu „Společně tvoříme místní akční plán rozvoje vzdělávání SO ORP Cheb na období 2014+“ a připravovaných podkladech pro Školskou inkluzivní koncepci Karlovarského kraje. Byly jim zprostředkovány také výstupy z tzv. kulatých stolů ředitelů škol a projednali návrhy plánovaných implementačních aktivit, které vzešly z dosavadní práce pěti pracovních skupin (pro čtenářskou a matematickou gramotnost, financování, rovné příležitost a další témata). Seznámili se také s plánem aktivit do konce letošního roku. Řídicí výbor projektu se schází 4 x ročně. Další setkání bude v červnu, kdy bude na programu schválení aktuální verze tzv. Strategického plánu, v němž jsou zahrnuty plánované investiční záměry v území.

Jednou z oblastí, které se projekt věnuje, jsou vzdělávací aktivity. Seminář na téma Šablony II se konal v Kulturním centru Svoboda a byl určen ředitelům škol z území SO ORP Cheb. Lektorka Mgr. Petra Počtová je provedla metodikou, jak správně administrovat tento typ projektů. Šablony II jsou projekty s tzv. zjednodušeným vykazováním, tzn. že jsou již vybrané okruhy aktivity, které jsou v nich podpořeny. Finanční podpora se odvíjí od počtu žáků školy a dotace je ve výši 100 %. Šablony II jsou financovány z Evropských strukturálních fondů, jejich administrátorem je MŠMT.

Některé školy již mají zkušenosti, jak tyto projekty administrovat, protože se zapojily do „první vlny“ Šablon. V letech 2016 až 2019 se v území SO ORP Cheb realizovalo celkem 17 šablonových projektů v celkové hodnotě více jak 10 milionů Kč (9 základních škol, 2 sloučené MŠ/ZŠ a 6 mateřských škol). Do Šablon II se mohou nově zapojit i základní umělecké školy a domy dětí a mládeže.

Oblasti, které je možné ze Šablon II podpořit, jsou vzdělávání pedagogických pracovníků například v oblastech čtenářské a matematické gramotnosti nebo v oblasti ICT a polytechnického vzdělávání. Šablony dále podporují sdílení zkušeností pedagogů z různých škol prostřednictvím vzájemných návštěv, tandemovou výuku nebo tzv. CLIL, což je vyučovací metoda založená na výuce školního předmětu prostřednictvím cizího jazyka. Ze šablon mohou školy financovat čtenářské kluby, kluby zábavné logiky a deskových her nebo doučování žáků ohrožených školním neúspěchem. Oblíbená jsou také odborně zaměřená tematická setkávání s rodiči. Některé školy si volí typy Šablon, které řeší personální obsazení - školky si mohou takto zajistit například chůvy pro dvouleté děti. Dalšími často poptávanými profesemi jsou speciální pedagogové nebo školní asistenti. Zájem by školy měly i o školní psychology, těch je ale v Karlovarském kraji absolutní nedostatek. Žádosti na Šablony II si musí školy podat nejpozději do 28. 6. 2019 a jejich realizaci dokončit do srpna 2021.

Projekt „Společně tvoříme místní akční plán rozvoje vzdělávání II pro SO ORP Cheb“, reg. č. CZ.02.3.68/0.0/0.0/17_047/0009119, je financovaný z operačního programu Výzkum, vývoj, vzdělávání a město Cheb jej realizuje od června 2018 do května 2022.


Zdroj: město Cheb


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 25.04.2019 15:00




0 +
 

Hlavní zprávy