Cheb: Vzdělávací akce Líný učitel ve výuce měla úspěch

S velkým zájmem se setkala další vzdělávací akce s trochu provokativním názvem „Líný učitel ve výuce,“ která byla připravena pro pedagogy základních škol z celého území SO ORP v rámci projektu MAP II (Místní akční plán školství).

dezinfekce

Vzdělávání učitelů je jednou z oblastí, kterým se projekt intenzivně věnuje. Pan Robert Čapek je osoba v pedagogických kruzích velmi dobře známá, je autorem řady úspěšných knih pro učitele na téma moderní didaktika, hodnocení a sebehodnocení žáků, odměny a tresty ve školní praxi, třídní a školní klima nebo spolupráce školy s rodiči. Zároveň je zkušeným praktikem s pedagogickou praxí na všech stupních vzdělávání. V současnosti působí také jako školní psycholog a didaktický mentor.

Pan Čapek v Chebu vedl seminář podle filozofie své metodiky „Líný učitel. Jak učit dobře a efektivně“ (Raabe, 2018), kterou účastníci obdrželi jako studijní materiál. Lektor seznámil pedagogy s řadou efektivních didaktických metod, které učitelům šetří mnoho energie a zbytečné námahy. Právě tyto metody – tzn. výukové aktivity a formy práce - jsou tím nejdůležitějším, na čem staví dobré vyučování. Nejefektivnějším prostředkem edukace žáků je totiž jejich vzájemné učení, ne frontální výklad učitele. Metody jsou klíčové i pro vytváření přátelského, podporujícího klimatu ve třídě, což je další z důležitých úkolů učitele.  

Účastníci pozitivně hodnotili, že se na semináři naučili srovnat klady a zápory alternativních a klasických vyučovacích metod a poznali jejich důležitost při budování klimatu ve školní třídě. Získali informace o podstatě jednotlivých způsobů výuky a o možnostech jejich využití, což je cesta k obohacení jejich vlastní pedagogické práce.

Vzdělávací akce se konala v rámci čtyřletého projektu „Společně tvoříme místní akční plán rozvoje vzdělávání II pro SO ORP Cheb“ reg. č. CZ.02.3.68/0.0/0.0/17_047/0009119, jehož cílem je zlepšit kvalitu vzdělávání dětí do 15 let na Chebsku.


Zdroj: město Cheb


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy