Cheb: Vybírala se varianta revitalizace vnitrobloku v Hradební (TV Západ)

Úpravy vnitrobloku ulic Dlouhá a Hradební v Chebu byly tématem setkání zástupců města a obyvatel této části historického centra. Na jednání se probíraly varianty řešení prostoru a to především poměr zeleně a parkovacích míst.

dezinfekce

„My jsme věděli, že tento prostor potřebuje nějaké úpravy. Určité úpravy se tam provedly již při rekonstrukci bývalého objektu Hradní dvůr, který dnes slouží seniorům. Viděli jsme však, že toto je nedostatečná obnova celého prostoru, takže jsme se to snažili dát do kontextu ještě také, dá se říci, s předpolím při vstupu do Špýcharu a zároveň většího dvora za již dnes bývalým Rádiem Egrensis. V podstatě jsme to viděli jako sjednocující prostor pro to, aby tam vzniklo jak parkování, tak i zároveň nějaké zázemí, např. pro zeleň a krátkodobý pobyt,“ vysvětlil stav místostarosta Chebu a účastník diskuse Michal Pospíšil.

Město zadalo vytvořit několik návrhů, mezi kterými se rozhodne o konečné podobě.

„My jsme se snažili pozvat na jednání občany z přilehlých domů. Myslím si, že jich přišlo okolo osmi, deseti, kteří měli zájem. Převážně se jednalo o maminky s malými dětmi a seniory. Tam jsme nechali představit architekta celkovou koncepci, která se skládá ze čtyř variant. Nakonec se občané, kteří tam seděli, rozhodli pro kompromis mezi variantou C a D. Tzn., že je tam určitý počet parkovacích míst – je jich něco přes 40, ale zároveň se tam dává akcent na zeleň a na volné plochy,“ upřesnil průběh a výsledek jednání Pospíšil.

Parkování bude tzv, rezidentní, tedy pro místní obyvatele. 

„Ten prostor bude volně přístupný pro turisty. Pochopitelně chceme vytvořit důstojné zázemí pro památky jako je Špýchar, který hraničně navazuje na park na Rajské zahrady, na celý areál Františkánského kláštera. Tzn., že tam budeme používat sjednocující prvky, které jsou v památkové rezervaci a jsou povoleny – dlažby z přírodního kamene, lavičky, které typově padnou a budou vycházet víceméně již ze stávajících laviček, které jsou doplněny ve zmíněných objektech. Budeme se snažit tuto památkovou zónu ladit ve stylu, ve kterém jsme již kdysi dávno započali tuto vybavenost doplňovat,“ dodal Pospíšil.

V letošním roce chce město dokončit projektovou dokumentaci pro stavební povolení. Do rozpočtu na příští rok chce pak město začlenit tuto investici, která by měla vyjít odhadem 10 až 13 milionů.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy