Cheb: Věda před radnicí představila novinky (TV Západ)

Letošní ročník Vědy před radnicí se odehrál ve dnech 3.-5. října v prostorách Kulturního centra Svoboda v Chebu. A jako každý rok představili studenti místního gymnázia návštěvníkům novinky z vědy a techniky, které bylo možné si vyzkoušet a pochopit princip, na kterém fungují.

dezinfekce

„Letos to bylo např. optické zařízení, kde pomocí zrcadel to vypadlo jako když se vznášíte mezi ptáky. Měli jsme tam další optické iluze, které byly interaktivní – např. odhad vzdálenosti nebo délky, mohli si to hned přeměřit, že opravdu nás zrak klame,“ přiblížil ředitel pořádajícího Gymnázia v Chebu Jaroslav Kočvara.

Unikátní názorné pomůcky si gymnázium nejčastěji zadává k výrobě, případně se podílejí i studenti. Na trhu nejsou k dostání. A rádi by zapojili i jiné školy do příprav.

„Přemýšlíme o tom, že bychom zapojili další školy – odborné, učiliště, u kterých jsme to již vyzkoušeli na malých pomůckách a kteří by to mohli v rámci výuky se žáky vyrábět. Jedno učiliště nám např. zhotovilo model sluneční soustavy v měřítku jedna ku miliarda,“ popsal Kočvara.

Šestice pedagogů spolu se stovkou studentů byla k dispozici návštěvníkům k předvádění pomůcek a ukázek fyzikálních jevů.

„Ta akce není úplně něco nového. Existují akce Věda v ulicích nebo Jarmark vědy, apod., kde jsou také stánky a předvádí se nejrůznější záležitosti. Tam ale většinou ty věci předvádí odborníci z ústavů, z vysokých škol apod. a studenti jim někdy jenom pomáhají, něco jim podrží. U nás je to naopak. Zde pod dohledem učitelů to předvádí žáci. Myslím si, že v tomto jsme unikátní. To je na akci nejhezčí. Zúčastnilo se toho sto žáků a letos byl zájem opravdu hezký. Odhadli jsme, že tam každý den bylo min. 500 návštěvníků,“ uvedl ředitel.

Za dekádu, po kterou se zábavná Věda před radnicí pořádá, nashromáždilo Gymnázium řadu zajímavých pomůcek.

„My se exponáty snažíme vystavovat i ve škole. Když jsou ale dlouho vidět na jednom místě, tak mohou také zevšednět. Pak už okolo chodíte jako okolo standardního nábytku. Takže naším velkým snem je, aby zde vzniklo školní interaktivní muzeum pomůcek, říká se tomu Science Centra. Máme představu, jak máme novou přístavbu, kde je aula, planetárium, že do přístavby měla vést zvláštní chodba, do které jsme chtěli pomůcky umístit. Bohužel se to zatím nepovedlo, protože grant, ze kterého byla přístavba pořízena, to neumožňoval. Tak to je náš velký sen. Možná by bylo i skvělé, kdybychom se domluvili s městem Cheb, který by poskytl nějakou budovu a my bychom tam ty pomůcky nastěhovali. Máme už jich opravdu tolik, že by z toho krásné malé Science Centrum mohlo vzniknout,“ dodal Jaroslav Kočvara.

Město Cheb také po celou dobu konání Vědu před radnicí finančně podporuje. Z příspěvku se pořizují některé pomůcky, pamětní trička nebo chemikálie a spotřební zboží, které se během ukázek použije.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy