Cheb: Vánoční trhy se opět rozšíří (TV Západ)

Chebské vánoční trhy jsou každoročně největší akcí ve městě. A ty letošní se opět rozšíří. Nejen programem, ale i prostorově. Hlavní důraz chce město i organizátor, kterým je Kulturní centrum Svoboda pod hlavičkou Západočeského divadla, dát na dvě témata.

dezinfekce

„My jsme deklarovali, že chceme posílit dva prvky na vánočních trzích. Prvním prvkem je regionální rozměr. Byli bychom rádi, kdyby se čím dál více na vánočních trzích objevovali místní jak prodejci, tak i např. kulturní instituce, aby se tam prezentovaly místní školy, hudební soubory, atd. Druhým prvkem, který chceme posílit, je prvek charity, aby trhy nebyly příliš komerční a aby to vánoční období trošku svádělo i k tomu přispět na nějaký charitativní projekt. I to bude letos posíleno. Jednak tím, že o víkendech bude vždy jeden ze stánků určen k prezentaci nějaké charitativní organizace, která bude moci jednak občany seznámit se svojí činností a jednak vybrat část peněz na svoji činnost. Jsem velmi rád, že i Odbor sociálních věcí a zdravotnictví chebské radnice připravil jako novinku tzv. Stromeček splněných přání. Přímo v areálu vánočních trhů bude vánoční stromeček, na kterém budou vybraná přání, ať už seniorů z Domova pro seniory, zdravotně postižených či lidí z Hospice sv. Jiří a návštěvníci si budou moci přání odnést domů, dáreček zakoupit a přinést ho, aby byl dotyčnému předán,“ popsal starosta Chebu Antonín Jalovec. 

Dojde i na praktické změny, které mají vylepšit divácký zážitek i pojmout větší množství návštěvníků.

„Procházíme jakousi evolucí nebo změnou, protože se snažíme vyjít vstříc lidem, kteří si řekněme stěžovali, že když je např. program na pódiu, nemůže se bruslit a obráceně – navzájem se programy rušily. Takže zásadní změnou bude, že se pódium přesune z toho čela kluziště na bok do silnice. Tím pádem vznikne prostor a lidé budou moci být při vystoupení až u pódia, budou v kontaktu s umělci a zároveň se bude pořád bruslit. Nebude se tedy přerušovat bruslení, protože v minulosti např. návštěvníci z Karlových Varů, Sokolova přijeli do Chebu a nezabruslili si, protože probíhalo vystoupení na pódiu. To je zásadní změna, která bude. Druhá zásadní změna bude, že se snažíme roztáhnout stánky více do šířky, aby vznikl větší prostor, protože návštěvnost trhů je obrovská a chceme, aby lidé měli jakýsi komfort. Takže na obou stranách se stánky rozšíří do silnice s tím, že u infocentra zůstane zachovaný průjezd a část parkování,“ vysvětlil ředitel KC Svoboda Cheb Vladimír Keblúšek. 

Přípravné práce stejně tak jako následné rozebrání a úklid po vánočních trzích se výrazně zkrátí. 

„Vyřešili jsme to tak, že se postaví nová konstrukce, která bude pod kluzištěm. Už nebudeme navážet štěrk. Už zde štěrk nebude zůstávat do doby, než nerozmrzne. Pokud to ideálně dopadne, tak by měla být pevná konstrukce, na kterou se postaví ledová plocha. Ledová plocha se zbourá, zbourá se konstrukce, vše by mělo být velmi rychlé,“ potvrdil Keblúšek.

Zůstane i tradiční sobotní zahájení trhů s rozsvícením vánočních stromů.

„Trhy začnou 30. listopadu v sobotu a budou pokračovat klasicky každodenním programem až do 26. prosince. Následně bude pokračovat bruslení a prodej stánků s občerstvením, který bude od 27. prosince až do 24. ledna 2020. Bude se tedy bruslit o 24 dnů déle, protože již loni se bruslilo do konce roku. A je to kvůli tomu, že v Karlovarském kraji probíhá zimní olympiáda mládeže a my jsme se rozhodli, že se chceme alespoň takto symbolicky zapojit - když už je u nás olympiáda tak, aby i lidé mohli sportovat,“ doplnil ředitel Keblúšek.

Již zveřejněný program potvrzuje regionální akcent trhů spolu s koncerty špičkových muzikantů jakým je třeba muzikálový a sólový zpěvák Kamil Střihavka.

„Kromě tradičních hvězd, které vystupovaly v sobotu a v neděli, budou všední dny patřit regionálním umělcům, ale i některé víkendové dny, protože máme umělce, kterých si považujeme. Ať už je to např. akordeonový orchestr z Mariánských Lázní, který sklízí slávu po celém světě. Pro nás je to velká hvězda, která bude vystupovat jednu neděli. Ale takových hvězd bude víc. Přes týden to budou regionální zpěváci, regionální kapely, budou zde vystupovat všechny základní mateřské školy, většina základních uměleckých škol z regionu a pak budoucí naděje, talenti, kteří např. teď studují hudební školy v Praze, pochází od nás z Karlovarského kraje a budou mít příležitost se zde prezentovat,“ přiblížil ředitel KC Svoboda.

I letošní rok převezme patronát na zahajovacím večerem známá tvář.

„Je to Petr Kolář, který bude zahajovat letošní chebské vánoční trhy. Bude vystupovat první den, tedy 30.11. a opět nabídneme komfort, který jsme si vyzkoušeli před rokem. V horní části náměstí bude stát LED obrazovka, aby lidé mohli vše sledovat, pokud se nedostanou do té spodní části a samozřejmě ozvučení horní části náměstí bude také,“ prozradil Keblúšek.

Zajištění akce bude kromě běžné pořadatelské služby i pomocí betonových květináčů v horní části náměstí navazující na pěší zónu. 

„Já jsem rád, že již před dvěma lety policie a hasičský záchranný sbor souhlasili s tím, že tradiční citybloky budou nahrazeny květináči, do kterých se dají stromečky, které pak následně školy ozdobují a pořádá se celoměstská soutěž o nejkrásnější vánoční stromeček v květináčích. Takže po loňských a předloňských dobrých zkušenostech v tom budeme pokračovat i letos,“ potvrdil starosta Chebu Antonín Jalovec.

I přes navýšení počtu akcí a prodloužení doby provozu zůstane cena za chebské vánoční trhy stejná jako v loňském roce.

„Pokud rozpočet dopadne tak dobře, jako dopadl loňský, kdy jsme vraceli zhruba necelých 600 tisíc korun, což se podařilo díky lepší spolupráci, úsilí, zkrácení termínů, tak i přesto, že trhy budou trvat déle, protože zde bude déle kluziště, tak budou stát stejně jako stály v předchozích letech, tedy do 6 milionů korun,“ spočítal Keblúšek.

Veškeré informace a kompletní program najdete již teď na adrese www.chebskevanoce.cz


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy