Cheb: V Kouzelném lese se nejvíce líbí pestrobarevní Ptáci

V anketě probíhající na webu města Cheb bylo od srpna do zaznamenáno celkem 1 536 hlasů. Zvítězila 4. ZŠ Cheb, která získala 1 178 hlasů. Druhé místo vybojovala 2. ZŠ Cheb za sérii keramických obličejů stromů s názvem V lese nejsi nikdy sám. Třetí místo patří 3. ZŠ Cheb a jejich Chaloupce pro veverku.

dezinfekce

Vítězné dílo se jmenuje Ptáci a je nainstalované nad horní cestou vedoucí od bývalé plovárny u přehrady Skalka směrem k Egerwarte. Ptáky z nakašírovaných a nabarvených balónků vytvořilo v minulém školním roce 25 žáků 9. A a 9. B ze 4. ZŠ Cheb pod vedením Mgr. Otto Friedricha. Ten se dnes jako zástupce školy setkal se starostou města Mgr. Antonínem Jalovcem a přijal jeho gratulaci a odměny pro děti v podobě výtvarných potřeb. Na radnici přišlo i několik dnes už bývalých žáků této základní školy. Z loňských deváťáků jsou od září už studenti různých středních škol a ne všichni jsou nyní v Chebu.

O anketě jsem vás informovali zde.

„Ptáci stylizovaní jako grilovaná kuřata v prvním plánu naplňují myšlenku Kouzelného lesa ve smyslu pohádky, a to jako známý motiv pečených kuřat, která létají bez práce přímo do úst. Na druhou stranu ptáci neznají hranice, pohybují se bez omezení napříč státy. A právě tento druhý pohled naplňuje myšlenku přeshraničních projektů podporujících setkávání a spolupráci se školami z jiné země. Barevnost ptačích artefaktů poukazuje na odlišnosti lidí, ať už se jedná o barvu pleti, národnost, historické zkušenosti nebo náboženství,“ přiblížil Mgr. Friedrich, čím se děti při výtvarné práci inspirovaly.   

Přeshraniční projekt DF/EÚS/EGR/0015 Kouzelný les realizovalo město Cheb ve spolupráci s městem Waldsassen v období od října 2016 do července 2017. Výtvarné objekty ve stylu land art, které jsou umístěny v části zalesněného území nad přehradou Skalka, se staly zajímavým zpestřením vycházek Chebanů i turistů. Přispěly také ke kultivaci území v blízkosti bývalé plovárny Skalka, což je dlouhodobý záměr města. Díla vytvořilo celkem asi 80 dětí ve věku do 15 let z devíti subjektů z Chebu (1. až 6. základní škola, DDM Sova, ZUŠ a gymnázium) a ze dvou škol z Waldsassenu (Realschule a Mittelschule). K vidění jsou výtvarné objekty ze dřeva, keramiky nebo třeba malby na skále. Cílem nebylo jen vytvořit umělecké objekty, ale při společné práci na výtvarně zaměřeném projektu posílit přátelské vztahy mezi dětmi z obou stran hranice a seznámit je s jazykem sousedů.

K propagaci projektu slouží i doprovodná výstava, která byla v létě k vidění v infocentru a ve foyer radnice v Chebu. Nyní je až do 13. října nainstalována v městské knihovně ve Waldsassenu. Poté se v průběhu celého školního roku postupně představí ještě ve všech zapojených školách, a to jak v Čechách, tak v Německu. V infocentrech v Chebu a ve Waldsassenu jsou dostupné také informační letáky s mapkou, a to v české i německé jazykové verzi. Přímo v areálu jsou nainstalovány dvě interaktivní informační cedule s názvy děl a jejich fotografiemi.


Zdroj: město Cheb


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy