Cheb: V dubnu se uskutečnilo mapování bezdomovectví

Zástupci odboru SvZ v součinnosti se zástupci Diecézní Charity Plzeň, KOTCE o.p.s. mapují pravidelně dvakrát do roka společně lokality ve městě Chebu (čtyři dvojice), ve kterých se vyskytují osoby bez přístřeší.

dezinfekce

Samotnému mapování předchází vytipování lokalit ve městě v součinnosti MěÚ Cheb - odbor SvZ, Diecézní Charity Plzeň (DCHP), KOTCE o.p.s., Městské policie Cheb, Policie ČR- obvodní oddělení město. Dosud bylo uskutečněno 5 mapování – v 5/2015, v 1/2016, v 6/2016, v 2/2017 a v 9/2017. Mapování sociálních jevů ve městě je jednou z priorit Plánu sociálního začleňování města Cheb na roky 2017 – 2020.

Sběr dat se provádí ve vytipovaných lokalitách a současně probíhá v nízkoprahovém denním centru (DCHP), v noclehárně (DCHP) a v kontaktním centru (KOTEC). Data se zaznamenávají do sběrného archu, který byl sestaven ve spolupráci se všemi složkami. Otázky z archu: Kolik je vám let? Kde máte trvalé bydliště? Jak dlouho jste na ulici? Jak dlouho jste v Chebu? A další. 

Za osobu bez přístřeší se považují osoby: které nemají střechu nad hlavou – nemají tedy vlastní, ani nájemní bydlení, ani nebydlí v ubytovně, nemají stálé bydlení u svých příbuzných nebo známých. Osobou bez přístřeší je i osoba využívající služeb noclehárny, nízkoprahového denního centra, kontaktního centra. Je to osoba, která často migruje s celým svým majetkem v batohu či tašce, nebo nocuje a přebývá na jednom nebo více místech, které jsou považovány většinovou společností mimo normu, mimo běžný standard bydlení – polorozpadlé jinak nevyužívané objekty, zahrádkářské kolonie, polorozpadlé boudy, jeskyně, mosty, nějaké provizorní přístřešky a jiné.

Všechny výstupy se odvíjí od toho: kolik osob se v daných lokalitách zrovna v dobu mapování našlo (město tipuje, že asi polovina), jaké informace mapované osoby poskytly.

Proto tato data město nemůže považovat za konečná a zcela směrodatná, jsou spíše vodítkem v této problematice.

„I letošní mapování nám ukázalo, že se v Chebu pohybuje něco kolem devadesáti osob bez přístřeší. Některé osoby nevyužívají žádných služeb, proto odhadujeme, že se jich v Chebu nachází zhruba 150 až 200. Ve většině případů jich na ulici žije déle jak 9 a více let. Nejpočetnější skupinou to bývají osoby ve věku 26 – 40 let. Nejčastější příčinou jejich situace je ztráta zaměstnání, nemožnost uhradit náklady na bydlení, dluhy a exekuce, rozchody s partnerem nebo neschopnost postarat se sám o sebe,“ uvedla místostarostka Eva Horná, do jejíž gesce spadá odbor sociálních věcí a zdravotnictví.

"Město Cheb má spoustu možností, jak těmto lidem poskytnout pomoc. Bohužel většina z nich pomoc nevyžaduje a se svým způsobem života je spokojena," dodala.


Zdroj: město Cheb


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 23.05.2018 12:00




0 +
 

Hlavní zprávy