Cheb: V Dragounské 12 vznikne Dům sociálních služeb (TV Západ)

Objekt Domova pro seniory v ulici Dragounská v Chebu chce město jako vlastník i nadále využít pro sociální služby. Kraj, který zde provozuje služby pro seniory, je totiž postupně přesouvá do rekonstruovaného zařízení na Skalce. A město hledá využití pro šestipatrovou budovu.

dezinfekce

Jako první zde najde místo Denní stacionář Mája, který se stará o klienty s mentálním a kombinovaným postižením. 

„Stacionář Mája již téměř 10 let existuje v provizoriu, kdy stávající prostory jsou pro činnost obou dvou jeho služeb velmi nevyhovující. Chceme využít toho, že se od března uvolní objekt v Dragounské 12, kde Kraj doposud provozoval Domov pro seniory. V části tohoto objektu – v nižší části, zřídíme prostory pro stacionář Mája. I s klienty je tam budeme moci přesunout. Výhoda je, že jednáme intenzivně s Karlovarským krajem o tom, že nám přenechají jak část inventáře, což je pro nás výrazná pomoc, tak by se k objektu vypůjčila nebo časem odprodala část zahrady chebské nemocnice tak, aby tam klienti měli dostatečné zázemí,“ vysvětlil starosta Chebu Antonín Jalovec.

Zahrada je za domem ve svahu, bude proto potřeba zemních úprav. Při rozšíření služeb do dalších pater vznikne i evakuační výtah. Město plánuje v Dragounské 12 zřídit Dům sociálních služeb a soustředit sem jednotlivé skupiny klientů.

„Tak jednak předpokládáme, že se tam časem přesunou obě dvě služby stacionáře Mája. Měly by tam vzniknout i kanceláře Správy zdravotních a sociálních služeb, jako městské organizace. Počítáme i s tím, že by část objektu byl využit i pro zřízení Domova se zvláštním režimem, což je služba, která je určena pro starší občany s onemocněním typu Alzheimerovy choroby apod. Máme odhad, že pokud by objekt zůstal prázdný, tak jen náklady na jeho údržbu by se ročně pohybovaly výrazně přes 1 milion korun. Když bychom tam provozovali služby, které nemají žádnou dotaci z ministerstva, tak by nás provoz stál něco kolem 10 milionů ročně. Proto se tam, pokud možno, snažíme dát služby, které jsou alespoň zčásti hrazené ze státních prostředků. Samotné úpravy objektu by měly být relativně levné, což znamená, že náklady by měly být v první fázi - při stěhování denního stacionáře Mája téměř nulové. Při stěhování ostatních služeb se dá hovořit řádově maximálně o nízkých jednotkách milionů korun,“ spočítal starosta Jalovec. 

Denní stacionář Mája má v současné době kapacitu 13 osob, týdenní pak 16. Ten poskytuje sociální služby osobám s mentálním a kombinovaným postižením ve věku od 3 do 26 let, které jsou z důvodu svého znevýhodnění částečně nebo úplně závislé na pravidelné pomoci jiných lidí.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy