Cheb: Útulkem v Horní Hraničné projdou ročně stovky psů (TV Západ)

Útulek pro opuštěné a toulavé psy v Horní Hraničné u Chebu funguje od roku 1996. Od jeho začátku zde působí Marie Lokingová. Její zkušenosti a obětavost pro čtyřnohé kamarády za dlouhé roky vytvořila ze zdejšího zařízení místo, kterým ročně projde okolo pěti stovek psů.

dezinfekce

Původní obsah se ale během let dost změnil.

„Útulek, myslím si, že nejenom náš, ale všechny útulky, neslouží už pro to, pro co byly zřízené. Slouží hlavně jako odkladiště pro nechtěné psy. Ať je to z důvodu nemoci, stáří či že je zvíře nevychované, agresivní a lidé se ho jednoduše zbaví,“ posteskla si Lokingová.

Historek, při kterých mrazí nebo nestačíte kroutit hlavou nad lidskou povahou, má spousty. Vše pečlivě dokumentuje, ale jednání s úřady je komplikované a často bere chuť k další práci. Přestože je mnohdy majitel zvířete znám, není potrestán a to ani finančně.

„Myslím si, že je chyba v tom, že se neustále řeší jenom důsledek, kterým jsou odložená a nechtěná zvířata. Neřeší se hlavní příčina, kterou jsou nezodpovědní majitelé, kteří se zvířat zbavují a v některých případech i týrají,“ myslí si Lokingová.

Nejčastěji vozí nové přírůstky Městská policie z Chebu, ale i jiných měst a obcí. 

„Samozřejmě poskytujeme služby i pro okolní obce a města. Pes se k nám dostane, když ho sem jednoduše přivezou. Psy od soukromých majitelů bereme po zaplacení přijímacího poplatku. Pes se sem prostě dostane a my se o něj nějakým způsobem postaráme – pes je naočkován, načipován, odčerven a odblešen. Čekáme, zda se přihlásí původní majitel nebo hledáme majitele nového,“ popsala provozovatelka útulku.

Psa v útulku vyfotí a podobiznu s popisem zveřejní na internetu. Majitelé zatoulaného psa pak mají možnost jej rychle dohledat. Ale ne každý to vlastně chce. Přitom začne běžet dlouhá čtyřměsíční lhůta, kdy dle zákona zůstává i nadále majitelem. A případný zájemce je získá jen dočasně. 

„Myslím si, že když si někdo pořídí zvíře, tak musí být předem rozhodnutý o tom, že si pořizuje nového člena do rodiny a nemůže se ho jen tak zbavit. Myslím si, že ta lhůta je důležitá hlavně pro úřady a nějaké právní řešení. Každý útulek pak nějakým způsobem rozhodne o dalším průběhu toho, kdy to zvíře buď jde do nového domova nebo zůstává v útulku,“ má jasno Lokingová.

Snaha o co nejrychlejší umístění psa je nejen z praktických důvodů provozu útulku, ale také s ohledem na psa, který potřebuje mít někoho, kdo se mu věnuje.

„Pro mě je hlavním důvodem to, že je zde velký počet psů, kteří denodenně přibývají. Je zde kapacita 25 psů, ale je jich zde permanentně kolem 40. Musím každé zvíře, které přijde, někam umístit, tzn. nějakým způsobem zase další zvíře tady odsud přemístit. Pro zvíře je to důležité z toho důvodu, že si nemusí zvykat na mě a na dalšího nového majitele. Myslím si, že pro zvíře je důležité, aby bylo prostě okamžitě tam, kde být má,“ vysvětluje zkušená pejskařka.

S přibývající dobou, kterou pes stráví v útulku, klesá naděje na umístění. 

„Máme zde i psy, kteří jsou tady už delší dobu. Jsou to kříženci – jeden je kříženec pitbulla a jeden kříženec špice. Ti jsou tady od roku 2004. Jsou zde již jako inventář a už zde dožijí. Jsou to 17letí psi. Bak, který je tady, má i rakovinu varlat. Operace a nějaké léčení už v tomhle věku je celkem zbytečné. Necháváme ho dožít. Pak jsou zde problémoví psi. Máme tady pitbulla a rotvajlera, kteří jsou zde kvůli agresivitě. To jsou psi, o které jsem schopna se postarat, ale nového majitele jim už nehledám. Změna by pro ně byla horší než to, že jsou tady. Ti psi se pravidelně venčí, mají veškerou péči. Myslím si, že jsou tady spokojení,“ přiblížila Lokingová.

Před pořízením si psa nejen z útulku je potřeba krok dobře promyslet.

„Každý, kdo si pořizuje zvíře, musí počítat s tím, že je to obrovský závazek. Mnohdy na několik let. Každý člověk, který si zvíře pořizuje, musí zhodnotit svoji psychickou, fyzickou, duševní, finanční a jakoukoliv jinou stránku, aby se zvíře cítilo v jeho péči dobře. Nestačí prostě poskytnout tomu zvířeti základní péči. Myslím si, že každé zvíře potřebuje nadstandard, jako si poskytuje každý člověk sám pro sebe,“ upozornila chovatelka.

Bez pomoci řady nadšenců, sponzorů, ale i veterinárních lékařů by se útulek sotva obešel.

„Určitě nejdůležitější je město Cheb, které mi útulek pronajalo zdarma. Pro město Cheb vlastně útulek provozuji. Takže ta největší částka je z města Cheb. Potom, každý, kdo umisťuje zvíře do útulku, musí zaplatit poplatek za umístění. Jinak to jsou dobrovolní dárci a lidé, kteří nějakým způsobem pomáhají zkvalitnit život těch zvířat tady v útulku,“ uvedla Lokingová.

I přes odlehlost místa a tragický stav komunikace k němu, si milovníci zvířat najdou čas na návštěvu.

„Zde jsou lidé naučeni, že v průběhu roku nosí pravidelně. Jsou lidé, kteří dochází třeba každý týden a snaží se zvířatům nějakým způsobem přilepšit nebo pomoci. Ti co docházejí, pomáhají třeba natírat či hrabat listí. Děláme různé akce - např. vánoční venčení. Vánoce bývají hodně navštěvované. Ale vlastně v průběhu celého toho roku lidé dochází a snaží se nějakým způsobem ten útulek podpořit,“ vzpomněla provozovatelka útulku.

Blížícího se zimního období v Horní Hraničné nebojí. Tuhých zim mají již hodně za sebou.

„Zima vždy útulek prověří. Zimy jsou zde hodně tvrdé – těžké. Psi mají zateplené boudy, do nich jim dávám slámu a do vchodů se dávají deky, aby jim tam méně foukalo. Jak je vidět, mají zde i přístřešky – boudy jsou v přístřešcích. Zima je opravdu těžká. Vždy ale nějakým způsobem přežijeme,“ usmála se Lokingová.

Pomáhat by chtěli v Hraničné nejen zatoulaným a nechtěným psům.

„Snažíme se - je to tedy záměr mé dcery, která se snaží vybudovat nějaké útočiště hlavně pro volně žijící zvířata. Kde bychom chtěli právě zřídit ošetřovnu, abychom byli schopni se postarat o jakékoliv zvíře, které se ocitne v nouzi,“ naznačila Lokingová.

V současné době nabízí útulek řadu psů k adopci. Na dva z nich jsme se podívali blíže.

„Takže toto je Jája, kterou přivezla Městská policie Cheb. Údajně se pohybovala v příkopu v Hájích. Je to kříženka jezevčíka. Je jí asi sedm, osm let. Přišla ve velmi špatném stavu. Myslela jsem si, že to ani nepřežije a že bude muset být utracena. Dostala ale nějaké léky, infuze a teď už je úplně v pořádku. Je načipovaná, majitel je známý. Bohužel majitel měl před několika měsíci zemřít a nikdo z rodiny nebyl schopný se o fenku postarat. Je strašně hodná, mazlivá, bezproblémová a  bezkonfliktní. Myslím si, že do bytu ideální. Je to už starší fenka, určitě by pro ni bylo lepší, aby byla někde v bytě, v teple. Tohle je německý ovčák Falko. Jeho původní rodina se ho zbavila. Takže se ocitl v útulku. Je čipovaný. Majitelka je známa. Nikdo z rodiny o psa nemá zájem. Takže je u nás již delší dobu. Falco je hodný, poslušný, ale je hyperaktivní. Potřeboval by dům se zahradou nebo nějaký objekt, kde by mohl běhat. Je mu deset let, je to starší pes, ale pořád je v kondici. Myslím si, že na deset let ani nevypadá,“ ukázala dva svěřence Lokingová.

V chebském útulku můžete psa nejen adoptovat přímo, ale také virtuálně. Podrobné informace najdete na adrese www.utulekcheb.estranky.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy