Cheb: Technické služby představily nové svozové vozy (TV Západ)

Od prvního dubna přebrala v Chebu svoz komunálního odpadu městská společnost CHETES. Už dříve nakoupila od původního provozovatele odpadové nádoby. K nim teď přidala i nové svozové vozy. Ty představila veřejnosti ve středu 29. března na náměstí.

dezinfekce

„Nakoupili jsme tři vozidla. Vozidla jsme vybírali podle velikostí. Když se podíváte, tak jsme pořídili menší, střední a větší vozidlo. Abychom vykryli veškeré potřeby města Chebu. Zejména dopravní situaci, která v Chebu může nastat. Což znamená, že menší vozidlo bude převážně jezdit v intravilánu města. Větší vozidla budou zabezpečovat okrajové oblasti města. Máme postavený dvousměnný provoz. Čítá to celkem 6 řidičů a 12 členů obslužné posádky – stupačkářů. Ve své podstatě přebíráme veškeré portfólio svozu komunálního odpadu. Tedy svoz směsného a tříděného odpadu – papíru, plastu a skla. Samozřejmě ještě probíhá svoz odpadkových košů,“ popsal vybavení a činnost nového oddělení Michal Polák ze společnosti CHETES.

Na chebském náměstí před představením vozové techniky zahrál Městský dechový orchestr a své umění předvedly i mažoretky. Nová svozová vozidla mají na stranách dětské kresby. Ty byly vybrány v soutěži pro školáky místních základek jako nejhezčí. Nápad na veselé zpestření aut přišel přímo od dětí v rodině jednatele.

„Ty děti jsou motor v rodinách, který žene tatínky, maminky a babičky k tomu, aby opravdu tu flašku vzali a sešlápli ji. Papír hodili do papíru. Igelit do igelitu. Baterky do baterek. Olej ne do dřezu, ani do záchodu, ale dávat do kanystru. Myšlenka byla ta, že uděláme obrázky. Tyto zvětšíme a nalepíme na naše auta. Tak, jak ty vozidla budou jezdit a vyvážet odpady po Chebu a okolí, tak každé to dítě se podívá a řekne mami, tati to je můj obrázek. Tak my třídíme. Má to smysl,“ uvedl při zahájení jednatel CHETESu Ilja Mlátilík.

Výtvarná soutěž měla lákavé ceny. Tři děti - Angelina Azarnaia (3. ZŠ), Petra Nová (4. ZŠ) a Eliška Majáková (4. ZŠ) - dostali smartphone, dalších patnáct pak powerbanku. CHETES má v plánu svozové služby nadále vylepšovat.

„Chtěli bychom zintenzivnit separační hnízda. Chtěli bychom zkrátit docházkové vzdálenosti do těchto separačních míst. Máme v plánu s Odborem správy majetku spustit intenzivnější informační kampaně pro občany. Chtěli bychom ve vytipovaných lokalitách, kde je velký potenciál tříděného odpadu, lidi nějakým způsobem vtáhnout do problematiky. Šli bychom přímo na ta sídliště. Znova bychom tam představili techniku. Ukázali nádoby. Ukázali bychom, jaké jsou možnosti, co se týče recyklace. Proč to má opravdu smysl. Jaké jsou konečné výrobky z papíru, z recyklovaného plastu či recyklovaného skla,“ nastínil Polák.

Svoz odpadu včetně vyvážení odpadkových košů stojí město Cheb okolo 42 milionů korun ročně. CHETES slibuje roční úspory zhruba tři miliony.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy