Cheb: Tchibo spustilo provoz druhé největší haly v ČR (TV Západ)

V chebském průmyslovém parku došlo v v pátek 6. září k otevření další části distribučního centra společnosti Tchibo Praha. Jde po dobrovízském Amazonu o druhou největší logistickou halu v republice s celkovou plochou 73 000 metrů čtverečních za zhruba miliardu korun.

dezinfekce

„Něco tak obrovského má vždy dvě strany. Na jedné straně slušný příjem z prodeje pozemků, další příjmy z daně z nemovitosti, tvorba pracovních míst, atd. Na straně druhé – dopravní zatížení, zábor půdy, agenturní zaměstnanci. Ale i tak doufám, že časem vlastní pozitiva převáží a Tchibo bude pro naše město a region přínosem,“ shrnul hlavní pro a proti investice starosta Chebu Antonín Jalovec.

Provoz první části haly byl zahájen v prosinci loňského roku a v současné době počet odeslaných zásilek překročil jeden milion. V distribučním centru najdou práci stovky lidí, které zaměstná společnost Geis. Ta provoz celého centra zajišťuje. 

„Tak trochu to souvisí s tím, kolik budete u společnosti Tchibo objednávat. Předpokládáme, že v konečné fázi by zde mělo být zaměstnáno 350 až 400 kmenových zaměstnanců, ovšem v tzv. špičkových obdobích, kdy máme nejvíce objednávek, budeme pravděpodobně nuceni zaměstnávat ještě další lidi. Částečně jsme také ochotni zaměstnávat na zkrácené úvazky, neboť lidé primárně objednávají v sobotu a v neděli. Lze tak očekávat, že nejvíce práce s přichystáváním zboží, bude v prvních dnech pracovního týdne,“ vysvětlil výkonný ředitel firmy Geis Johannes Söllner.

Pro českého zákazníka bude benefitem zkrácená dodacích lhůt na 1 až 3 dny z dřívějších 4-6. Chebské centrum zásobuje kromě českého trhu i jihoněmecký, maďarský, polský, rakouský, slovenský a švýcarský. Denně odbaví okolo 25 tisíc zásilek.

„Jednotliví řečníci taktéž zmiňovali, že odsud bude odjíždět přibližně až 60 nákladních vozů. Přijíždět ovšem bude 25, pakliže bychom navýšili kapacitu, mohli bychom se dostat na 30 až 35 dodávajících nákladních vozů. Vyšší počet odchozích vozů souvisí s tím, že přeci jen vzhledem k vychystávání zboží a jeho balení jsme nuceni transportovat také nemalé množství vzduchu,“ dodal Söllner.

Průmyslový park Panattoni v Chebu má prozatím 40 hektarů a zaměstnává okolo 3 tisíc lidí. Za poslední dva roky se stal nejrychleji rostoucím parkem ve střední Evropě. A má dostatek možností pokračovat v rozvoji.

„Variant růstu v regionu je spousta. My vítáme vstřícný přístup k tomu, aby sem ty investice proudily. Jak jsem říkal, není to jenom o tom, že se tady ten business udělá - firma Tchibo, která tady fyzicky nezdaní apod. Ale je to o tom, že ty firmy, které se zde podílí na stavbách, jsou prostě lokální a ty peníze v regionu zůstávají. Díváme se dál. Díváme se na lokality nejen v Chebu, ale i v Podkrušnohoří. Věříme tomu, že ten potenciál tady je a že rozdíl mezi německou stranou hranice a českou by se měl přibližovat. Tím, že zde bude hodně nabídek práce, bude tlak na platy a platy porostou. Lidé si budou moci dovolit více. Takže je to takový cyklus, když se nastartuje, a já věřím, že se teď startuje, tak to bude mít skvělý přínos pro region,“ myslí si Pavel Sovička, generální ředitel Panattoni Europe pro ČR a Slovensko.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy