Cheb: Studie o odpadech odhaluje slabé třídění ve městě (TV Západ)

Obsáhlou, dvousetstránkovou, studii o celkové situaci v odpadovém hospodářství v Chebu představilo vedení města novinářům na tiskové konferenci po jednání Rady města. Materiál přináší hodnocení jednotlivých segmentů, ukazuje rezervy a nabízí i některá řešení.

dezinfekce

„Společnost EKO-KOM zpracovala pro město Cheb návrh optimalizace odpadového hospodářství. Je to velmi podrobná studie, která rozebírá současný stav a naznačuje i možnosti do budoucna. Bohužel se ukazuje, že současný stav není vůbec optimální. Jednak při porovnání Chebu a ostatních měst srovnatelných v České republice, i poté, co díky CHETESu poklesla výrazně cena za svoz a likvidaci komunálního odpadu, se ukazuje, že naše náklady jsou spíše nadprůměrné. A co je velmi znepokojivé – ukazuje se, že v Chebu velmi málo třídíme odpad a naopak máme velmi nadstandardní produkci směsného odpadu,“ uvedl starosta Chebu Antonín Jalovec.

Město bude muset podle studie stanovit jednoznačnou strategii a před každým opatřením vyhodnotit postupné kroky. Systém by mohl být plně funkční za dva až tři roky.

„Bohužel neexistuje nějaké jedno zázračné opatření, které by znamenalo převrat a úplnou změnu chování lidí. I samotný EKO-KOM navrhuje spíše systém drobných opatření, jejichž výsledkem by mělo být intenzivnější třídění a pokles množství směsného odpadu. Mezi asi nejdůležitější plánovaná opatření patří především zahuštění sítě kontejnerů na tříděný odpad a dovybavení některých stanovišť novými kontejnery či nové možnosti svozu. Což znamená odkládání jak tříděného, tak netříděného odpadu do pytlů a svoz v podobě pytlů nebo nějakých malých popelnic. Zároveň i např. zapojení škol. A hlavně velkou roli v tom může hrát velká informační kampaň pro veřejnost, protože spousta lidí stále nemá přehled o tom, co a jakým způsobem třídit,“ uvedl starosta.

Spolu se studií město získalo informační brožuru s názvem Chebský informační rádce. Ta obsahuje přehled základních informací o poplatcích, druzích odpadu, sběrných místech, službě Taxi odpad, ale i tom jak správně třídit a přináší seznam důležitých kontaktů a odkazů. Město leták nechá vložit do únorového čísla Radničních listů. Kromě komunikační strategie se budou hledat možné úspory financí i úniky v systému.

„Zřejmě největším možným zádrhelem celého systému jsou platby od podnikatelů, protože podnikatelé se buď mohou zapojit do systému města anebo si mohou uzavřít individuální smlouvy s firmami, které odpad likvidují. Musíme nechat prověřit, vyzvu k tomu zodpovědné úředníky, aby co nejdříve prověřili, zda skutečně podnikatelé tyto smlouvy uzavřené mají a zda nám tady ve městě část podnikatelů nezůstává jako černými pasažéry celého systému,“ zmínil Jalovec.

Výše poplatku je v současné době stanovena na 700 korun za osobu a rok a platí šestým rokem. Od dubna 2017 svoz realizuje městská společnost CHETES.

„Ona cena za likvidaci odpadu, která je v současnosti stanovena paušálem v hodnotě 700 korun, je mnoho obyvateli vnímána jako vysoká. Nedivím se jim, pro některé rodiny jsou to poměrně velké částky, nicméně, pokud do budoucna udržíme tuto hodnotu poplatku, tak to bude velký úspěch, protože ceny za ukládání a likvidaci odpadu budou spíše raketově narůstat,“ upozornil starosta Antonín Jalovec.

Město zároveň zveřejnilo tabulku vývoje produkce a nákladů odpadového hospodářství v Chebu. Množství směsného komunálního odpadu se od roku 2016, kdy se vyprodukovalo 8045 tun snížilo na 6934 tun v roce 2018a cena klesla z 29 na 26 milionů. Přestože počet nádob na tříděný odpad stoupl z 473 na 613, vytřídilo se jen nepatrně více – 1094 tun v roce 2016 a 1177 tun loni. Čisté náklady se u tříděného odpadu snížily z 5,7 milionu korun na 2,5 milionu. Naopak u bioodpadu vzrostly náklady o 1,7 milionu korun. Celková produkce odpadu se na území města Chebu snížila z 10,2 milionu tun v roce 2016 na 9,7 milionu tun v roce 2018.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy