Cheb: Školní statek chystá novou budovu pro opravy strojů (TV Západ)

Školní statek a krajské středisko ekologické výchovy Cheb je příspěvková organizace Karlovarského kraje. Po neúspěšné snaze získat dotaci se organizace rozhodla projekt "Výstavba dílen rostlinné výroby" realizovat za své. Rada Kraje žádosti o způsob financování vyhověla.

dezinfekce

„Školní statek zajišťuje výuku zejména profese zemědělských opravářů, ale také nabízí praktickou výuku v maturitním oboru agropodnikání. Školní statek by potřeboval velkou novou dílnu na opravu velkých strojů. Na ty menší stroje nějaké prostory má, ale ty největší musí opravovat na dvoře,“ uvedl krajský radní Jaroslav Bradáč.

Statek je dlouhodobě v černých číslech a vytvořil si vlastní rezervu. Stavět by se mohlo začít už letos. Budova by měla být vystavěna podobnou metodou sendvičových dílů, jaké jsou použity na sousední průmyslové zóně.

„My jsme vyhodnotili jednotlivé varianty a ta, která se z hlediska kraje jeví jako nejlepší z hlediska financování, tak byla schválena. Takže v podstatě si zhruba 7 miliónů školní statek dá ze svého jako základ a na tu zbylou část si vezme úvěr zhruba 12 miliónů korun a bude ho splácet ze své hospodářské činnosti,“ přiblížil radní.

Kraj by chtěl, aby kromě oprav vlastních strojů, zvláště kombajnů, nové středisko sloužilo i k výuce budoucích automechaniků.

„Máme mimo jiné učební obor automechanik. Máme sice docela slušně zařízené dílny na opravu osobních vozidel, ale nemáme na nákladní vozidla. Tahle dílna nám chyběla. Takže ta výuka – získávání té počáteční praxe - bude možná v těchto velkých dílnách s tím, že samozřejmě pak tu normální praxi už absolvují, zejména automechanici, u jednotlivých zaměstnavatelů,“ dodal Bradáč.

Školní statek v současné době hospodaří na cca 605 ha zemědělské půdy. Z toho orná zaujímá výměru přibližně 521 ha, louky 54 ha a pastviny 30 ha.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy