Cheb: Série setkání má vysvětlit slučování domovů (TV Západ)

Od prvního ledna 2019 má dojít v Chebu ke sloučení Domovů pro seniory v Dragounské a na Skalce. Obě zařízení by přitom měla fungovat jako dosud a snahou kraje jako zřizovatele je postupně přesunout klienty na zmodernizované zařízení na Skalce.

dezinfekce

Série setkání má klientům a rodinným příslušníkům popsat tyto změny.

„My se snažíme vysvětlit, že potřeba sloučení musela v určitý okamžik přijít. Podle mého názoru je to právě nyní, kdy se dokončil Domov Skalka. Samozřejmě je tam mnoho hledisek, kvůli kterým to provádíme, což jsme několikrát zveřejnili. Další obava klientů je, že to budou mít dražší. Takže i paní ředitelka vysvětluje, že budeme v Domově Skalka poskytovat stejné služby a za podobných podmínek,“ uvedl náměstek hejtmanky Petr Kubis.

Jak zaznělo na setkání - kraj garantuje péči o seniory, ale ne místo. Do Skalky se v posledních letech investovalo okolo 140 milionů korun.

„Klient si samozřejmě může vybrat místo, kde by chtěl trávit svůj život. Tzn., že si podá žádost. Nicméně dochází k situacím, že si jeden klient podává žádosti do více domovů a tím se nám zkreslují požadavky v rámci Karlovarského kraje. My v současné době nemáme objektivní čísla. Žádostí může být podstatně více než je opravdu reálná potřeba,“ naznačil náměstek.

Kraj proto nechá zpracovat aplikaci, která umožní zjistit přesná čísla ze všech zřizovaných organizací. Předpokládá, že počet žadatelů je mnohem menší a není proto nutné navyšovat počty lůžek v kraji. Spíše je lépe diferencovat na jednotlivé okresy. 

„Navyšování lůžek znamená přidávání finančních prostředků na úkor všech služeb, které jsou zařazeny v primární síti poskytovatelů sociálních služeb,“ dodal Kubis.

Během setkání také kraj deklaroval, že stávající klienti z Dragounské nebudou proti své vůli stěhováni jinam. Ti, kteří se ale rozhodnou pro přesun na Skalku, budou mít jistotu, že místo v Chebu budou mít i do budoucna. Středeční odpolední setkání budou pokračovat i v září. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy