Cheb: Rozpočet roku 2019 má přesáhnout miliardu korun (TV Západ)

V Chebu finišují úpravy rozpočtu města na rok 2019. Na příjmové stránce město předpokládá více než miliardu korun, posílit mají investice. Škrtalo se ve výdajích.

dezinfekce

„V současnosti se především snažíme sestavit rozpočet tak, aby byl vyrovnaný a přitom, aby v něm byly investice, které jsou připravené a chceme je realizovat. Budeme pokračovat v akcích, které jsou zahájeny a které se musí dokončit. Akce, které máme pokryty dotacemi. Z těch velkých akcí, které jsou kryté dotacemi, je ro rekonstrukce areálu Lokomotivy. Tzn. rekonstrukce haly, tam na to máme dotaci. Současně budeme pokračovat i s rekonstrukcí hřišť, která tam jsou. V příštím roce předpokládáme minimálně demolici staré tribuny, aby se připravily pozemky pro druhé hřiště, které by tam mělo vzniknout. Na hradě máme velkou akci – přes 20 milionů korun na rekonstrukci kasemat. Opět je to z velké části kryto dotacemi. Pak jsou tam další akce, které už až tak kryty dotacemi nejsou, ale deklarovali jsme, že je chceme dělat, a to jsou rekonstrukce různých ulic. Když bych řekl, jedna z největších akcí je rekonstrukce Zemědělské, která na to čeká, skoro bych řekl přes deset let,“ uvedl místostarosta Chebu Miroslav Plevný.

Ve výčtu větších investic se dále nachází zateplení 3. ZŠ na Zlatém vrchu, dobudování chybějícího úseku cyklostezky z Chebu na Waldsassen, rekonstrukce ulic Písečná a Dukelská, první fáze revitalizace sídliště Spáleniště, kdy se budou upravovat ulice Kosmonautů a V Zahradách, vybudování cyklostezky z Havlíčkovy ulice na Zlatý vrch podél Ohře a cyklostezky z Hájů do Podhradu nebo dokončení již probíhající rekonstrukce prázdného bytového domu Mánesova 23. Saldo mezi příjmy a výdaji má činit okolo 300 milionů korun. Rozdíl bude kryt financováním. 

„Laicky se může zdát, že máme výdaje větší, než příjmy. Nicméně rozdíl je právě kryt zmíněným  financováním, což ale není zadlužení města, tam se pouze využívá právě těch přislíbených, už potvrzených dotačních zdrojů. Částečně předpokládáme, že i sáhneme do rezerv města – v objemu zhruba 30 milionů korun. A velká část toho financování jsou právě akce, které už byly naplánované do roku 2018, nerealizovaly se nebo nebyly profakturovány a budou se fakturovat v roce 2019. Takže jde o jakési přelití peněz z jednoho roku na druhý. Tato částka dohromady bude vypadat opticky poměrně veliká, odhaduji, nemáme to dokončené, že to bude kolem 300 milionů korun. Ale není to zadlužování města, v žádném případě,“ zdůraznil Plevný.

Schválení klíčového dokumentu města je plánováno na 20. prosince.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy