Cheb: Rozpočet na 2020 má být proinvestiční (TV Západ)

V Chebu, podobně jako v dalších městech, finišují přípravy rozpočtu na rok 2020. Zhruba třetina z výdajů bude určena na investice.

dezinfekce

„Asi největší položka je rezervována na stavbu lávky na Švédský vrch. Což je ale položka, která by měla být krytá dotací. Poté je tam celá řada akcí, které se týkají rekonstrukce komunikací. Pokud bych měl ty největší vyjmenovat, tak je to např. rekonstrukce ulice Zemědělská, v Hájích, Havlíčkovy ulice nebo ulice Dukelská, kterou jsme koneckonců chtěli dělat letos, ale kvůli tomu, že byla zavřena Pivovarská ulice, tak jsme ji právě odkládali na rok 2020. Nezapomínáme samozřejmě ale ani na rekonstrukce vnitrobloků. V plánu máme – asi největší akce by byla vnitroblok Sadová. To jsou takové ty čtyři velké městské paneláky poblíž ulice Evropská. Poměrně velká částka je rezervovaná také i na investice, které by šly do sportovišť. Konkrétně, sice je to také investice, byť je to demolice tribuny v areálu Lokomotiva, aby se tam připravila plocha pro druhé hřiště. Potom naše závazky, které se týkají dobudování atletického stadionu v Poohří, plus další aktivity, které souvisí např. s tím, že bychom tam rádi umístili skatepark. Musíme tam vybudovat nové venkovní basketbalové hřiště, protože v rámci rekonstrukce se musí vymístit z toho oválu a jsou tam potřeba ještě nějaké další doprovodné věci, které se týkají garážování techniky apod. Určitě je tam nechaný prostor, ale to už se bavíme o trošku menších částkách, které se třeba týkají některých možných technických zhodnocení v mateřských školách, na základních školách, investice do bytových fondů i do nebytových prostor. Dovolím si tvrdit, že investice z rozpočtu města Chebu dělají více než třetinu celkového objemu. Což je, skoro bych řekl, nadstandard z hlediska porovnání ostatních měst. Jen na Odboru investičním plánujeme investice zhruba ve výši přes 330 milionů korun. Ale to nejsou veškeré investice města. I na ostatních Odborech – na školství, správě majetku i na jiných odborech jsou investice,“ přiblížil strukturu rozpočtu místostarosta Chebu Miroslav Plevný. 

Rekonstrukce lávky by se měla podle nového plánu vejít do 100 milionů korun bez DPH a v příštím roce chce město mít podepsanou smlouvu s dodavatelem. Zemědělská vyjde město na 23 milionů, další peníze dá Karlovarský kraj a CHEVAK v rámci oprav kanalizace. Ulice Havlíčkova a okolí má rozpočet 20 milionů, Dukelská 15. Všechny ceny jsou orientační, dodavatel se bude soutěžit. 

Rozpočet města na příští rok bude navržen podobně jako každý rok jako vyrovnaný.

„Nicméně, když vám nyní řeknu čísla, tak to bude vypadat, že je strašně schodkový, protože výdaje jsou plánované více jak 1,1 miliardy, příjmy něco přes 800 asi 850 milionů korun. Zbytek se tzv. vyrovnává financováním. Což jsou buď úspory města, mohly by tam být úvěry a samozřejmě také přebytek města z minulých let. My na městě neplánujeme žádné úvěry. Čili veškerý rozdíl chceme vyrovnat jednak penězi uspořenými z minulých let a pak přebytkem z letošního roku. Přebytek není úplně tak malý, protože už v letošním roce to vypadá, že bude kolem 250 milionů korun. To jsou ty nevyčerpané peníze, které jsme plánovali a musely být přesunuty nebo z jakýchkoliv jiných důvodů se nevyčerpaly, plus máme uloženo asi přes 60 milionů korun ve fondu, který byl určen právě na rozvoj města,“ spočítal Plevný. 

Rozpočet města Chebu by se měl schvalovat na prosincovém jednání zastupitelů. 


Komentáře

  • Před 5 roky

    Plánujete opravy ulic, silnic, které více méně fungují, ale kde je už od roku 2012 slibovaná revitalizace vnitrobloku Židovská-Růžová případně úprava bývalé kotelny-výměníku u hudební školy na parkování. Rovněž bychom rádi znali majetkové poměry na tomto vnitrobloku /Děravý kotel, Mudr Revai, de*Wolf/ a hlavně roky arguměntovaným židovským hřbitovem, který je údajně na tomto dvoře. A je tu daleko více problémů. Na schůzce v hájích /restaurace Sabadit jsme a ze zdravotních důvodů nemohli zúčastnit.

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy