Cheb: Revitalizace nemocnice pokračuje podle harmonogramu (TV Západ)

Kontrolní den v chebské krajské nemocnici proběhl ve čtvrtek 30. listopadu. A to za účasti zástupců vedení kraje, Karlovarské krajské nemocnice, města Chebu, zástupců provádějících stavbu a médií. Stavba patří k největším investičním akcím Karlovarského kraje.

dezinfekce

„V tuto chvíli je prostavěno zhruba 67 miliónů korun. Pracuje se hlavně na bloku A1, který je tady za námi. Ten by měl být v podstatě dokončen v květnu příštího roku. Do konce září by měly probíhat nějaké zkušební provozy a na konci srpna by měla proběhnout kolaudace. To je to, co v současné chvíli potřebujeme nejvíce, protože do tohoto nového domu se přestěhují operační sály a lůžková oddělení z míst, kde bude rekonstrukce pokračovat v těch stávajících prostorách chebské nemocnice,“ uvedl náměstek hejtmanky Dalibor Blažek.

Zázemí zde najde nejen zdravotnický personál, ale i dětská ambulance, lůžková část dětského oddělení a také porodnice. V dalším sledu bude rekonstrukce a přístavba pavilonu B, kde budou umístěny specializované ambulance a lůžková oddělení chirurgie ORL i interny. Během kontrolního dne bylo konstatováno, že stavba pokračuje v souladu s plánem. Problémy přitom nastaly hned na začátku.

„Ta největší komplikace byly sklepní prostory, kde dříve bývalo uhlí. Tyto byly z těch původních sklepů nepřístupné. Takže teprve poté, když se zboural objekt, který stál na těchto místech, a měly se zakládat piloty pro novou stavbu, tak se objevily díry a sklepy. Takže to se všechno muselo vybourat, sanovat a muselo se měnit založení stavby, atd.,“ doplnil Blažek. 

Práce provádí společnost Energie stavební a báňská a.s. z Kladna ve sdružení se společností VCES a.s.

„Hrubá stavba je hotová. Nyní děláme obezdívky, vyzdívky obvodových zdí, montujeme plastová okna a vevnitř děláme rozvody TZB, hrubé podlahy a sádrové omítky. Ze začátku byl trošku problém s podzemními sítěmi, které tady byly, jak vzpomenul pan radní. Byly zde původní kolektorové rozvody a rozvody vody a kanalizace, které nebyly vůbec podchyceny v původní dokumentaci. Nicméně jsme se s tím nějakým způsobem vypořádali a ve spolupráci s projektantem a technickým dozorem jsme to vyřešili,“ popsal stavbyvedoucí Vilém Jansa.

Během stavby je potřeba dodržovat městskou vyhlášku, která zakazuje hlučné práce o svátcích a nedělích.

„Ze začátku, když se dělaly přeložky a některé odstávky sítí vody, kanalizace atd., tak jsme samozřejmě museli počítat s programem operací na operačních sálech. Pak se snažíme samozřejmě, abychom ty ruční práce nedělali o víkendu, to nesmíme, a také je neděláme po nějaké osmé hodině tak, jak nám to ukládá vyhláška,“ připomněl Jansa.

Celkové náklady na stavbu činí 497 milionů a na financování projektu přispívá také město Cheb částkou do výše 40 milionů korun.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy