Cheb: Projekt rekonstrukce v Mánesově má mít úspornější variantu (TV Západ)

Panelový dům v ulici Mánesova 23 bude město rekonstruovat, ale zvolí levnější variantu. Původní projekt počítal s investicí přes 28 milionů korun. Počítal také s dotací, která nyní nebude. Dům už je několik let bez využití.

dezinfekce

„Ty byty se uvolňovaly postupně. Objekt už je jeden z nejstarších paneláků v Chebu. Původní záměr města ještě dokonce před volbami byl, že by se tento panelák upravil pro potřeby seniorů. S tím, že se to udělá bezbariérově - bude tam výtah, bude to zateplené. V podstatě z toho budou menší byty. Když jsme to nechali zprojektovat právě podle požadavků, tak ta cena vyšla příliš vysoko. Vychází to skoro přes 29 miliónů korun. Když si to vezmeme na jeden byt, má jich tam být 20, tak je to skoro jeden a půl miliónu korun. Což je nepředstavitelná částka. Proto jsme se ve vedení shodli, že uděláme změnu. Nebude to dům pro seniory. Budou zde malometrážní byty. Protože tam jsou byty většinou kolem 50 m2. Budeme to rekonstruovat tak, že se tam nebude vestavovat výtah. Přízemí se udělá pro bezbariérové byty. Bezbariérový přístup bude hlavně z Mánesovy ulice. V současné době zjišťujeme ještě možnosti, že by to bylo z dvorního traktu, z Valdštejnovy ulice. Protože to je čtyřpodlažní objekt, tedy pět pater, tak počítáme, že by tam mohlo být 20 bytů,“ uvedl k domu místostarosta Chebu Pavel Hojda.

Město si stanovilo hranici, za kterou chce byty nechat zrekonstruovat.

„Na jeden metr čtvereční kompletní opravy bytu vynaložíme maximálně 13 tisíc korun. Což bude samozřejmě už přijatelná cena. V rámci toho by se měly stávající byty opravit. Vyměnit rozvody elektriky, pokud budou starší a nevyhovující. Dále rozvody vody a topení. Současně s dokončováním řešíme otázku získání prostředků z projektu zateplování budov. Vyměnila by se okna, zateplila obálka a zateplila by se i střecha,“ vyjmenoval postup místostarosta.

Malometrážní byty, po kterých je v Chebu obrovský zájem, bude město pronajímat na základě nabídek v aukci.

„Co se týče těch bezbariérových, tam to půjde pořadníkem. Máme na to pořadník. Je to podle toho, jak je kdo postižen a jakou má potřebnost. A u těch ostatních malometrážních bytů by jsme to soutěžili. Pokud ale mezitím bude přijat zákon o sociálních bytech, tak je možné, že se dostaneme do situace, že by se tento dům začlenil do sociálního bydlení. Na to potom bude stanoven jiný pořadník. Bude se stanovovat, jakým způsobem se tyto byty budou obsazovat. Můj názor je takový, že bych nerad, aby, záleží na tom, jak dopadne zákon, se vyčleňovaly domy jako sociální. Spíš, aby se vyčleňovaly jednotlivé byty jako sociální byty. Aby sociálně potřební nebyli soustředěni do jedné oblasti. A nevznikaly tam do budoucna nějaká ghetta,“ myslí si Hojda.

Do října chce město mít hotový projekt. Pak proběhne výběrové řízení a zahájit rekonstrukční práce by se tak mohly po novém roce.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy