Cheb: Projekt Brána do nitra země se představil (TV Západ)

Veřejná prezentace přeshraničního projektu s názvem „Brána do nitra země“ proběhla ve středu 22. května v lesoparku nad přehradou Skalka v Chebu. Zúčastnily se jí nejen tři partnerské subjekty z obou stran hranic, ale i veřejnost a média. V dotčeném území bylo v rámci projektu Goethův naučný lesopark vybudováno bludiště, závěsná lávka a jsou nově upraveny pěšiny a cestičky. Partnery Chebu jsou geologická společnost z bavorského Fichtelbergu a město Františkovy Lázně.

dezinfekce

„Já musím říci, že na začátku jsem byl k projektu vcelku skeptický. Představoval jsem si, kolik ročně vydáme za sekání trávy, údržbu křoví, obměnu mobiliáře atd. Jsou to částky poměrně velké. Na druhou stranu i ve spolupráci s dalšími partnery, ať už je to Montan Stiftung z Fichtelbergu nebo město Františkovy Lázně se daří projektu dát trošku širší rámec, a to je na něm cenné. Zvláště s panem starostou Kuchařem, starostou Františkových Lázní, jsme se už domlouvali na tom, že toto je další úsek cesty mezi Chebem a Františkovými Lázněmi. Pokud se nám v nejbližších letech podaří tato dvě důležitá a krásná města propojit takovouto zajímavou kulturní krajinou – lesoparkem a následně i nějakou cyklostezkou či stezkou pro pěší, tak to bude k užitku oběma dvěma městům,“ uvedl ve svém projevu starosta Chebu Antonín Jalovec.

Františkovy Lázně pracují na zatraktivnění přírodní rezervace SOOS a Komorní hůrky, která je mimořádným, geologicky významným, vulkánem. 

„Tady je to vlastně geologický poklad. Je to čtvrtohorní sopka a jako jediné důlní dílo bylo prozkoumáváno před 170 lety za účelem vědeckého poznání – sporu mezi plutonisty a neptunisty. Takže z tohoto titulu je to věc, která je v celém světě velice uznávaná. Pokud se nám podaří, že se tam budete moci podívat tak, jako Goethe před 170 lety, tak to bude významný počin v projektu,“ slíbil Milan Brož z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

Město Františkovy Lázně vítá projekt i z důvodu očekávaného náporu turistů v souvislosti s předpokládaným zápisem na seznam UNESCO.

„Od června, července příštího roku by Františkovy Lázně měly být zapsané na seznamu UNESCO, což je velmi důležité pro cestovní ruch zde v regionu. Budeme možná i rádi, pokud se toto dostaví, že vám pár návštěvníků Františkových Lázní budeme moci touto cestou poslat z Františkových Lázní do Chebu, aby se nám trošku ulehčilo,“ v nadsázce okomentoval situaci starosta Františkových Lázní Jan Kuchař. 

Význam území zhodnotil ve své zdravici i zástupce Montan Stiftung Nordostbayern.

„A tento drahokam, který zde máte skrze opatření v projektu bude ještě daleko zářivější. Rád bych vás pozdravil ve jménu všech členů správní rady naší Montan nadace,“ pozdravil všechny José-Ricardo Castro-Riemenchneider.

Celý projekt zasahuje řadu dalších území, které spojuje téma geologie, turismu a volného času.

„Tento projekt prolíná území od města Chebu přes Františkovy Lázně a opravdu takovou pomyslnou trasou až do Fichtelbergu. Máme tam zastižená města - Wunsiedel, Bad Alexandersbad, Hohenberg a tato všechna města v rámci trasy pomyslně nazýváme naučnou stezkou v rámci projektu Brány do nitra země a budou zahrnuty do tohoto projektu,“ přiblížila geografické vymezení prostoru projektová manažerka Miroslava Petříková.

Celkové náklady projektu činí okolo 70 milionů korun, podíl města Cheb je necelých 10 milionů. Projekt obsahuje jak investiční část (stavbu – rekonstrukci, revitalizaci), tak i měkké aktivity, jako je podpora spolupráce – práce multioborové skupiny, vzdělávací program pro žáky základních a středních škol. 

„Jedna je u nás v Chebu, kde stojíme - je areál bývalé plovárny. Potom máme ve Františkových Lázních, tam jsou na dvě území – Komorní hůrka a SOOS. Poté přímo ve Fichtelbergu, kde je štola, kterou modernizují v rámci tohoto projektu. Ale mimo ty tvrdé investice, a to je to důležité, pracuje multioborová skupina, která zaštiťuje všechny odborníky z celého území napříč tématy jako je geologie, přírodní vědy, historie, pracuje na tématické části stezky, aby obsahy a témata byly zajímavé, čtivé a hlavně pravdivé a území odpovídající.  Doufáme, že v rámci projektu, bude probíhat edukační výuka pro děti a školu, s ohledem na to, že areál bude vytvořen i jako geologické naleziště. Budou zde vloženy kameny, řezy kamenů a další navazující témata jako je Goethe, který má s geologií hodně společného. V areálu dostanou děti či příp. návštěvníci podrobné informace. Součástí projektu jsou i mj. výlety žáků, které budou probíhat jak z Německa, tak z Čech a zároveň to potom budou i akce pro veřejnost,“ shrnula Petříková.

Jednotliví partneři projektu zatím mají prezentace v rámci svých webových stránek, ale chystá se společná prezentace. Odpolední akci v krásném prostředí lesoparku doplnilo vystoupení taneční skupiny ze ZUŠ Jindřicha Jindřicha v Chebu pod vedením paní učitelky Jaroslavy Havlíčkové.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy