Cheb: Proč došlo k odložení rekonstrukce Havlíčkovy ulice?

Havlíčkovu ulici a její okolí čeká v příštích letech výrazná proměna. Kromě její celkové rekonstrukce se počítá s vybudováním velké parkovací plochy v sousedství nebo opravou cesty podél řeky na Zlatý vrch.

dezinfekce

Zvažuje se rovněž možnost vybudovat novou komunikaci podél KC Svoboda, která by přímo propojila tzv. americký most s křižovatkou u Lidlu.

„Z těchto důvodů jsme odložili celkovou rekonstrukci Havlíčkovy ulice, kterou chtělo minulé vedení města realizovat letos. Je zřejmé, že by to bylo neekonomické. Celou ulici bychom teď nákladně zrekonstruovali a v krátké době opět rozkopali,“ vysvětlil místostarosta Michal Pospíšil.

„Není pochyb o tom, že Havlíčkova ulice rekonstrukci nutně potřebuje. Nejprve ale musíme projekčně připravit i související investice, protože jinak by to bylo plýtvání penězi. My chceme město spravovat efektivně a hospodárně,“ dodal starosta Zdeněk Hrkal.

Zmíněná parkovací plocha má vyrůst na rozsáhlém pozemku po někdejším zahradnictví, který město koupilo od společnosti Ahold.

„O odkoupení tohoto pozemku se jednalo dlouhou dobu. Původně požadovaná cena se nám zdála vysoká. Nakonec jsme dosáhli jejího výrazného snížení na 7 milionů korun. Vybudovat tady chceme parkovací plochu, která by sloužila jak pro obyvatele nedalekých panelových domů, tak pro potřeby Svobody. Parkovacích míst je v lokalitě nazývané pod plicákem akutní nedostatek a nové parkoviště přinese výrazné zlepšení. Pokud se najde investor, vyrůst by zde mohl i bytový dům,“ upřesnil starosta Hrkal.

V souvislosti s plánovaným vybudováním nového parkoviště však bude třeba vyřešit jeho dopravní napojení na stávající komunikaci.

„Kdo to v této lokalitě zná, tak určitě tuší, že najít vhodné řešení nebude jednoduché. V okolí připravovaného parkoviště je několik křižovatek, autobusová zastávka, prudké zatáčky. Dopravní projektanti to ale budou muset vymyslet,“ poznamenal místostarosta Pospíšil.

„Už roky se také hovoří o možném propojení amerického mostu s křižovatkou u Lidlu, díky čemuž by odpadlo složité objíždění celé lokality. Tento záměr nyní intenzivně prověřujeme především s ohledem na nedořešené majetkoprávní vztahy. V plánu máme také rekonstrukci komunikace v Pobřežní ulici od Svobody směrem na Zlatý vrch. Její stav je katastrofální, přičemž je značně využívána jak chodci, tak cyklisty, kteří tudy směřují na páteřní cyklostezku podél Ohře. Obě tyto investice budou mít zásadní vliv na podobu křižovatky před Svobodou. Dále si je třeba také uvědomit, že se plánuje zasíťování areálu bývalých kasáren a k napojení dojde právě v Havlíčkově ulici. To je další důvod, proč by se muselo do zrekonstruované Havlíčkovy ulice zanedlouho opět kopnout,“ dodává.


Zdroj: město Cheb


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy