Cheb: Přípravy na vybudování přístavby knihovny pokračují

V hradebním příkopu u secesní budovy chebské knihovny by v nejbližších letech mohl vyrůst architektonicky unikátní objekt její přístavby.

dezinfekce

Kromě toho se počítá i s rekonstrukcí samotné historické budovy knihovny. Do konce letošního roku má mít město k dispozici projektovou dokumentaci pro vydání územního rozhodnutí.

„Projektovou dokumentaci přístavby a rekonstrukce stávajícího objektu knihovny zpracovává stejně jako předchozí architektonickou studii ateliér A69 – architekti. Před nedávnem se po složitých jednáních podařilo získat od památkářů souhlasné vyjádření s vybudováním výtahu ve stávající budově, což by mělo do budoucna zajistit její bezbariérovost. Zároveň to umožní dokončení projektové dokumentace pro územní rozhodnutí v letošním roce tak, jak bylo v plánu. Příští rok by pak měl být zpracován projekt pro stavební povolení, čímž by byla dokončena projektová příprava. Průběžně už také monitorujeme vyhlašované dotační programy a hledáme vhodný dotační titul. Odhad nákladů je totiž přes 100 milionů korun,“ uvedl místostarosta Michal Pospíšil.

V rámci rekonstrukce historické budovy knihovny má dojít například k jejímu propojení s přístavbou, vybudování již zmíněného chybějícího výtahu nebo opravě atraktivního podkroví, kde by sídlilo dětské oddělení. Přístavba knihovny je pak navržena jako „neviditelná“ budova. Počítá se totiž, že z části hradebního příkopu mezi knihovnou a divadelním klubem bude odstraněna novodobá navážka. Nový objekt by tedy byl přistavěn k hradební zdi sousedící s chodníkem a měl by pochozí střechu. Pouze z prostoru upraveného hradebního příkopu by byla viditelná jeho čelní prosklená stěna. Toto řešení vychází z požadavků památkářů, kteří chtějí, aby přístavba byla k okolním historickým objektů maximálně šetrná.

„Čtenáři i návštěvníci kulturních akcí, které se v knihovně konají, by díky rekonstrukci a vybudování přístavby dostali prostředí odpovídající standardům 21. století. Výrazně rozšířit by se mohl také volný výběr knih, které jsou nyní z podstatné části uloženy ve skladech a čtenáři si je mohou vybírat jen podle katalogu. Po vybudování přístavby by se navíc všechna oddělení knihovny mohla sestěhovat do jednoho objektu,“ uzavřel starosta Zdeněk Hrkal.


Zdroj: město Cheb

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy